Στην Κομητεία Φέρφαξ της Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών το προσδόκιμο είναι τα 82 χρόνια για τους άντρες και τα 85 για τις γυναίκες, νούμερο που μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο της Σουηδίας.
Σε μία άλλη περιοχή 500 χιλιόμετρα μακριά, το προσδόκιμο είναι τα 64 χρόνια για τους άντρες και τα 73 για τις γυναίκες, δηλαδή περίπου όπως στο Ιράκ.
Αυτή η τεράστια διαφορά συμπίπτει με μία άλλη τεράστια διαφορά. Στο εισόδημα.
Το μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού στο Φέρφαξ είναι 111.079 δολάρια ετησίως με το 34,5% των νοικοκυριών να κερδίσει πάνω από 150.000 δολάρια ετησίως, την ώρα που στην άλλη περιοχή 500 χιλιόμετρα μακριά, το 36% των κατοίκων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ενώ το κάθε νοικοκυριό κερδίζει κατά μέσο όρο 22.252 δολάρια ετησίως.
Βέβαια, όπως επισημαίνει το περιοδικό Business Insider, οι δύο περιοχές διαφέρουν και σε άλλα σημεία. Η πρώτη είναι κοντά στην Ουάσιγκτον, την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ενώ το ΜακΚάουντι είναι μία αγροτική περιοχή και αρκετά αραιοκατοικημένη.
Ωστόσο, παρά τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο περιοχές, το εισόδημα είναι ένας σημαντικός παράγοντας του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων, όπως τονίζει το δημοσίευμα του Business Insider.
Έρευνα που είχαν κάνει πριν από ένα χρόνο οι New York Times είχε δείξει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων και το εισόδημά τους.
Στην έρευνα γίνεται λόγος και για στοιχεία από το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης, από το οποίο φαίνεται ότι κάποιες ασθένειες είναι λιγότερο διαδεδομένες μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υψηλότερα εισοδήματα.
Για παράδειγμα, τα εγκεφαλικά χτυπούν σε ποσοστό 3,9% ανθρώπους με εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 δολαρίων το χρόνο, 2,5% ανθρώπους με εισόδημα μεταξύ 35.000 δολαρίων και 50.000 δολαρίων το χρόνο, 2,3% ανθρώπους με εισόδημα μεταξύ 50.000 δολαρίων και 75.000 δολαρίων το χρόνο, 1,8% ανθρώπους με εισόδημα μεταξύ 75.000 δολαρίων και 100.000 δολαρίων το χρόνο και 1,6% ανθρώπους με εισόδημα που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια το χρόνο. Όσο περισσότερα βγάζεις, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πάθεις εγκεφαλικό, όπως έδειξε η έρευνα.
Επίσης, όσο πιο χαμηλά είναι τα εισοδήματα, τόσο οι άνθρωποι λένε ότι είναι κακή η κατάσταση της υγείας τους. Οι ερευνητές παραδέχονται ότι η κακή υγεία και τα προβλήματα μπορούν να εμποδίσουν την επαγγελματική ανέλιξη κάποιου, οπότε και είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς αν η κακή υγεία σε πάει πίσω στη δουλειά ή αν συμβαίνει το αντίθετο.