Μια τραγωδία εκτυλίσσεται στο Αφγανιστάν, όπου τουλάχιστον 103 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ στις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν.
Την ίδια ώρα συνεχίστηκαν οι απομακρύνσεις πολιτών. Ειδικότερα, περίπου 12.500 άνθρωποι μεταφέρθηκαν χθες, Πέμπτη, αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, αυξάνοντας σε περίπου 105.000 το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν απομακρύνει από τις 14 Αυγούστου οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους στον συνασπισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.
Περίπου 5.000 από αυτούς απομακρύνθηκαν χθες το απόγευμα, σύμφωνα με καταμέτρηση του Λευκού Οίκου, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αφγανιστάν: Το Παρίσι μπορεί να συνεχίσει τις απομακρύνσεις και πέραν της σημερινής ημέρας
Η Γαλλία θα μπορούσε να συνεχίσει τις απομακρύνσεις πολιτών από το Αφγανιστάν «πέρα από» το βράδυ της Παρασκευής, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον, στο πολύ αβέβαιο πλαίσιο της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Καμπούλ.
«Mπορεί να πάει πέρα από αυτό το βράδυ [απόψε] αλλά πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί ως προς το θέμα αυτό», είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
Η Γαλλία είχε προβλέψει ότι θα ολοκλήρωνε την επιχείρησή της το βράδυ της Παρασκευής, καταληκτική ημερομηνία που «επιβλήθηκε» από τους Αμερικανούς, δήλωσε χθες Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Ένα χρονοδιάγραμμα στο οποίο αναφέρθηκε επίσης σήμερα το πρωί ο υπουργός Μεταφορών Ζαν-Μπατίστ Ντζεμπαρί, ο οποίος έκανε λόγο για «τελευταίες πτήσεις αυτό το βράδυ» στο δίκτυο CNews.
Όμως η Γαλλία προσπαθεί ακόμη να απομακρύνει εκατοντάδες Αφγανούς σε ένα χαοτικό πλαίσιο μετά τη διπλή επίθεση, για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που προκάλεσε δεκάδες θανάτους, εκ των οποίων 13 Αμερικανοί στρατιώτες, χθες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
«Η τρομοκρατική επίθεση δεν πρέπει να εμποδίσει τις επιχειρήσεις αυτές (…) Θα συνεχίσουμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο που αυτό θα είναι δυνατό», είπε ο Κλεμάν Μπον.
Άφησε ωστόσο να εννοηθεί πως χωρίς αμφιβολία δεν μπορούν όλοι οι Αφγανοί που απειλούνται και προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, να το κάνουν.
«Αυτό σημαίνει πως όλοι όσοι εργάστηκαν στο Αφγανιστάν για τους συμμάχους, για τους Ευρωπαίους θα μπορέσουν να φύγουν από το αεροδρόμιο; Αναμφίβολα όχι», παραδέχθηκε.
Μια 13η πτήση, η οποία μετέφερε 260 άτομα, οκτώ Γάλλους και 252 Αφγανούς, έφθασε σήμερα το πρωί στο διεθνές αεροδρόμιο του Ρουασί, κοντά στο Παρίσι, από το Αμπού Ντάμπι, βάση στήριξης της γαλλικής αερογέφυρας ανάμεσα στην Καμπούλ και στο Παρίσι, διευκρίνισε η κυβέρνηση.
Μια 14η πτήση αναμένεται απόψε με σχεδόν 200 άτομα, πρόσθεσε σε μια ανακοίνωση.
Συνολικά, περισσότεροι από 100 Γάλλοι και περισσότεροι από 2.500 Αφγανοί έχουν φθάσει στη Γαλλία μετά την πτώση της Καμπούλ στα χέρια των Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου.
Ο ΠΟΥ ευελπιστεί να υπάρξει αερογέφυρα στα βόρεια της χώρας
Οι ιατροφαρμακευτικές προμήθειες θα εξαντληθούν εντός ημερών στο Αφγανιστάν, όπου όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σήμερα ευελπιστεί να δημιουργήσει μια αερογέφυρα στη νότια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ με τη βοήθεια των πακιστανικών αρχών εντός αυτού του χρονοδιαγράμματος.
Κουτιά πρώτων βοηθειών και προμήθειες για έκτακτες ανάγκες για τα νοσοκομεία καθώς και φάρμακα για την αντιμετώπιση του χρόνιου υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών συγκαταλέγονται στα είδη προτεραιότητας, δήλωσε ο Ρικ Μπρέναν, ο περιφερειακός διευθυντής εκτάκτων αναγκών, ο οποίος χαρακτήρισε τις ανάγκες «τεράστιες και αυξανόμενες».
Τουλάχιστον ένας καμικάζι του Ισλαμικού Κράτους πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας 85 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 13 αμερικανούς στρατιώτες, έξω από τις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ με δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν χθες το απόγευμα.
«Αυτή τη στιγμή εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια και για πολλούς άλλους επιχειρησιακούς λόγους, το αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν θα αποτελεί επιλογή τουλάχιστον για την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπρέναν μιλώντας από το Κάιρο κατά την ενημέρωση των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
«Ένα από τα προβλήματα που έχουμε αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν είναι ότι δεν υπάρχει κάποια λειτουργική αρχή πολιτικής αεροπορίας, αλλά συνεργαζόμαστε με το Πακιστάν ειδικά για το αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ, επειδή εκείνοι μπορούν να συνεργαστούν με επαφές τους επί του πεδίου ώστε να πραγματοποιούνται όλα τα απαραίτητα βήματα για την προσγείωση ενός αεροσκάφους, την προσγείωση ενός εμπορικού αεροσκάφους», είπε ο ίδιος.
Η Τουρκία δεν έχει λάβει οριστική απόφαση επί του αιτήματος των Ταλιμπάν για την παροχή υποστήριξης για την εξασφάλιση της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων για λόγους ασφαλείας εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσθέτοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες.
Τα ασφάλιστρα για πτήσεις στο Αφγανιστάν έχουν «εκτιναχθεί σε τιμές που δεν έχουμε δει ποτέ στο παρελθόν. Επομένως προσπαθούμε τώρα να αντεπεξέλθουμε και όταν θα το διευθετήσουμε ευελπιστούμε να έχουμε αερομεταφορές μέσα στις επόμενες 48 με 72 ώρες», κατέληξε ο Μπρέναν.