Η Νάνσι Ράιτμπολ αρχικά είχε την αίσθηση ότι είχε προσβληθεί από ελονοσία. Η αμερικανίδα ιεραπόστολος, είχε μεταβεί στη Λιβερία για να συνδράμει στη μάχη κατά της εξάπλωσης του θανατηφόρου ιού Έμπολα. «Είχα μόνο υψηλό πυρετό, κανένα άλλο σύμπτωμα. Είχα και πονοκέφαλο, αλλά αυτό είναι εντελώς φυσιολογικό όταν πάσχεις από ελονοσία. Έκανα εξέταση για ελονοσία και βγήκε θετική», είπε μιλώντας στην Deutche Welle. Μετά από τέσσερις η ημέρες η κατάστασή της δεν παρουσίασε την παραμικρή βελτίωση και όταν υποβλήθηκε σε νέα εξέταση διαπιστώθηκε τελικά ότι πάσχει από Έμπολα.
Όπως λέει η ίδια, δεν θυμάται πολλά από εκείνο το διάστημα. «Θυμάμαι μόνο ότι κοιμόμουν πολύ και πόσο μουντές και βροχερές ήταν εκείνες οι μέρες. Ήμουν πάρα πολύ αδύναμη. Δεν μπορούσα να σηκωθώ μόνη μου, αλλά μόνο με τη βοήθεια γιατρών και νοσηλευτών. Μέρα με τη μέρα ένιωθα πιο αδύναμη».
Η Νάνσι Ράιτμπολ διακομίστηκε στις αρχές του περασμένου Αυγούστου αεροπορικώς στο Emory Hospital στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Εκεί υποβλήθηκε σε θεραπεία, στο πλαίσιο της οποίας της χορηγήθηκε και ZMapp, ένα σκεύασμα που χορηγείται πειραματικά σε άτομα που προσβλήθηκε από Έμπολα. Μετά από αρκετή σκέψη δέχθηκε να το δοκιμάσει: «Κάποια στιγμή σκέφτηκα ότι αν το έπαιρνα και γινόμουν καλύτερα, θα ήταν τέλεια. Κι αν δεν το έπαιρνα και δεν επιζούσα, θα ήταν και πάλι εντάξει εφόσον μάλλον θα πέθαινα χωρίς το φάρμακο. Τέτοια διλήμματα σου περνούν από το μυαλό».
Όταν η θεραπεία άρχισε να δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα και φάνηκε ότι είχε διαφύγει τον κίνδυνο, η Νάνσι Ράιμπολ ένιωσε κάτι παραπάνω από χαρά. «Ήταν ένα χαρμόσυνο διάστημα επειδή ήξερα ότι θα επιβίωνα και θα ξανάβλεπα τα παιδιά μου και τον σύζυγό μου Ντέιβιντ. Τέτοια βιώματα αλλάζουν τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα, τους ανθρώπους και τη ζωή». Η 59χρονη ιεραπόστολος από τη Βόρεια Καρολίνα αναγνωρίζει τη μεγάλη σημασία της φαρμακευτικής αγωγής σε συνδυασμό με τις ιατρικές φροντίδες, πιστεύει ωστόσο το γεγονός ότι σώθηκε η ζωή της το χρωστά και στον Θεό.
Ερωτώμενη αν θα επέστρεφε στη δυτική Αφρική τώρα που αποθεραπεύτηκε απαντά ότι κάτι τέτοιο θα είχε πολύ μεγάλη σημασία. «Αλλά θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντικό να ενημερώσει κανείς την κοινή γνώμη. Είναι σημαντικό να μιλήσει κανείς γι΄αυτό, να στρέψει την προσοχή στην κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη δυτική Αφρική, ώστε να παραχθούν εμβόλια, οροί και να βοηθηθεί η Αφρική αν ο ιός ξαναχτυπήσει».