Σε δεινότατη οικονομική κατάσταση έχει περιέλθει η Μονή Κύκκου, η πλουσιότερη της Κύπρου, με τα χρέη της να ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 50 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον ηγούμενο της, Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας, Νικηφόρο.

Λόγω του δυσβάστακτου χρέους, ο κ. Νικηφόρος, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια», ενημέρωσε το προσωπικό της Μονής ότι αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας των εξής υπηρεσιών της:

α. Κέντρο Κοινωνικής και Πνευματικής Στήριξης

β. Επιστημονικό Ίδρυμα Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών

γ. Κέντρο Μελετών

δ. Κέντρο Θησαυρού Κυπριακής Ελληνικής Γλώσσας

ε. Πνευματικό Κέντρο

στ. Εργαστήρια Συντήρησης και Γραφεία Μουσείου

Ο κ. Νικηφόρος ανέφερε στην εφημερίδα ότι το προσωπικό της Μονής ανέρχεται σε 256 υπαλλήλους και πως πρόκειται να απολυθούν γύρω στους 50. «Δεν κοιμάμαι τα βράδια από τη θλίψη και από τον πόνο» δήλωσε. Τα έσοδα της Μονής είναι το 40% των εξόδων. Ο κ. Νικηφόρος είπε ότι, μετά την απόφαση του Eurogroup τον Μάρτιο του 2013 και το κούρεμα των καταθέσεων, η Μονή έχασε πολλά χρήματα, ενώ διάφοροι ενοικιαστές κτιρίων και διαμερισμάτων, που ανήκουν στη Μονή, αρνούνται να καταβάλουν τα ενοίκια τους, ακόμα και όταν εκδίδονται εις βάρος τους αποφάσεις από το δικαστήριο.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δεινή οικονομική κατάσταση της Μονής συνέβαλαν και πολλές «αλόγιστες και αχρείαστες», όπως χαρακτηρίζονται από εκκλησιαστικές πηγές, δαπάνες, από τις οποίες μία ήταν η ανέγερση και ο εξοπλισμός επισκοπικού μεγάρου για τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος είναι αδελφός της Μονής. Για το επισκοπικό μέγαρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Μονή δαπάνησε περί τα 18 εκατομμύρια ευρώ.