Έχοντας ήδη μπει στην καυτή περίοδο του καλοκαιριού είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία μας να παραμένουμε ενυδατωμένοι, αποφεύγοντας σοβαρές καταστάσεις που προκαλούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τους καύσωνες.

Η αφυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ενισχύεται και από την κατανάλωση τροφίμων και ποτών. Μερικά από αυτά περιέχουν συστατικά, όπως μεγάλες ποσότητες αλατιού και καφεΐνης, που αυξάνουν την απώλεια νερού από το σώμα.

Το Health συγκέντρωσε δέκα τρόφιμα και ποτά που μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση και προτείνει τρόπους για να διατηρούμαστε ενυδατωμένοι.

1. Fast food

Τα fast food, όπως οι τηγανητές πατάτες, τα burgers, το τηγανητό κοτόπουλο κ.λπ., είναι πολύ υψηλά σε προστιθέμενο αλάτι, το οποίο μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή ούρων, καθώς τα νεφρά προσπαθούν να διατηρήσουν τα επίπεδά του στο αίμα εντός φυσιολογικών ορίων.

2. Αλκοόλ

Το αλκοόλ δρα ως διουρητικό, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων. Η συχνότερη ούρηση μπορεί να αυξήσει την απώλεια νερού και να ενισχύσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει την εγρήγορση του οργανισμού στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο αφυδάτωσης, χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

3. Ζαχαρούχα αναψυκτικά

Αν και η ζάχαρη δεν θεωρείται αφυδατικός παράγοντας, η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών αντί για νερό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε απώλεια υγρών στο έντερο και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των νεφρών.

4. Ενεργειακά ποτά

Πολλά ενεργειακά ποτά είναι πολύ υψηλά σε καφεΐνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει αυξημένη παραγωγή ούρων σε μεγάλες δόσεις. Επίσης, τείνουν να είναι υψηλά σε προστιθέμενη ζάχαρη, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση υγρών στο γαστρεντερικό σωλήνα και να αυξήσει την ούρηση.

5. Πατατάκια και κράκερ

Τα αλμυρά σνακ, όπως τα πατατάκια και τα κράκερ, είναι από τις κύριες πηγές νατρίου στη διατροφή. Η κατανάλωση μιας διατροφής υψηλής σε αλάτι συμβάλλει στην αφυδάτωση αυξάνοντας την απώλεια νερού μέσω των ούρων.

6. Πίτσα

Η πίτσα είναι από τις κύριες πηγές νατρίου. Ένα κομμάτι πίτσας μπορεί να περιέχει μεγάλες ποσότητες νατρίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο αφυδάτωσης, ιδιαίτερα αν καταναλώνεται σε σημαντική ποσότητα και συχνότητα.

7. Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το πεπερόνι, το μπέικον, το ζαμπόν, τα hot dog και τα λουκάνικα, είναι συνήθως πολύ υψηλά σε νάτριο. Η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων κρεάτων συμβάλλει στην υψηλή πρόσληψη νατρίου και άρα σε χαμηλότερη ενυδάτωση του οργανισμού.

8. Φαγητά εστιατορίου

Όπως και τα fast food, τα φαγητά εστιατορίου, μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης, καθώς συνήθως περιέχουν υψηλότερες ποσότητες αλατιού.

9. Σάλτσες

Οι σάλτσες, όπως τα dressings σαλάτας, η κέτσαπ, η σάλτσα σόγιας κ.ά., είναι μια απροσδόκητη πηγή νατρίου στα γεύματα. Η επιπλέον αυτή ποσότητα νατρίου μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

10. Καφές με υψηλή καφεΐνη

Ο καφές και άλλα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως το τσάι, δεν προκαλούν απαραίτητα αφυδάτωση. Ωστόσο, τα πολύ καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο πολύ δυνατός καφές, μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή ούρων, οδηγώντας σε αφυδάτωση.

Τρόφιμα για ενυδάτωση

Εκτός από τη μείωση των τροφίμων και ποτών που μπορεί να σας αφυδατώσουν, είναι σημαντικό να επιλέγετε τρόφιμα με υψηλή ποσότητα νερού που μπορούν να ενισχύσουν την ενυδάτωσή σας. Μερικά θρεπτικά, υδάτινα τρόφιμα που μπορείτε να προσθέσετε στη διατροφή σας είναι το καρπούζι, τα πεπόνια, το αγγούρι, το σέλινο, οι ντομάτες, τα μούρα (φράουλες, βατόμουρα κ.λπ.), ο ανανάς και τα εσπεριδοειδή.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε

Η κατανάλωση άφθονου νερού είναι ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Οι ανάγκες σας για υγρά μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με παράγοντες, όπως το επίπεδο της δραστηριότητάς σας, το βάρος σας και το περιβάλλον στο οποίο ζείτε. Ωστόσο, μια γενική σύσταση είναι ότι ενήλικες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περίπου 2,5 λίτρα νερό την ημέρα και οι ενήλικες άνδρες 3,5 λίτρα.