Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται κατά 60% από νερό, γεγονός που καθιστά την ενυδάτωση ζωτικής σημασίας για την υγεία μας.

Ιδιαίτερα κατά τους θερμούς μήνες, όπως αυτούς που διανύουμε, ή κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, είναι απαραίτητο να αναπληρώνουμε τα υγρά και τα θρεπτικά συστατικά που χάνουμε μέσω του ιδρώτα.

Ωστόσο, πολλοί από εμάς είμαστε επηρεασμένοι από διάφορους μύθους γύρω από την ενυδάτωση, οι οποίοι μπορεί να μας οδηγήσουν σε λανθασμένες πρακτικές.

Με τη βοήθεια ειδικών που μίλησαν στο Cnet.com, ξεκαθαρίζουμε πέντε κοινούς μύθους για την ενυδάτωση που θα πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε…  

Μύθος 1: Ο καφές αφυδατώνει

Ίσως έχετε ακούσει ότι ο καφές αφυδατώνει και ότι δεν πρέπει να υπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη υγρών. Αυτό είναι λανθασμένο. Σύμφωνα με την διαιτολόγο Katherine Zeratsky από την Mayo Clinic, «ο καφές, το τσάι και άλλα προϊόντα με καφεΐνη δεν είναι απολύτως αφυδατωτικά, ειδικά αν καταναλώνονται τακτικά. Το σώμα μπορεί να προσαρμοστεί σε μια συγκεκριμένη ποσότητα καφεΐνης και να έχει μικρότερη επίδραση στην ενυδάτωση».

Παρόλο που ο καφές είναι διουρητικός, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται. Απλώς μην τον θεωρείτε ως την κύρια πηγή υδάτωσης και φροντίστε να καταναλώνετε και νερό και άλλα υγρά.

Μύθος 2: Το φαγητό δεν ενυδατώνει

Ένας ακόμη μύθος είναι ότι το φαγητό δεν συμβάλλει στην ενυδάτωση. Αντίθετα, τρόφιμα όπως λαχανικά, σούπες και φρούτα μπορούν να συμβάλλουν στις ανάγκες σας για υγρά.

Σύμφωνα με την Zeratsky, η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ενυδάτωσης και της συνολικής υγείας. Ωστόσο, είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγρά μόνο μέσω του φαγητού λόγω των όγκων που απαιτούνται.

Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό και να προσθέτετε ενυδατικά φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας. Επιπλέον, τρόφιμα πλούσια σε μέταλλα και ηλεκτρολύτες, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα όσπρια, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά, είναι επίσης σημαντικά για την ενυδάτωση.

Μύθος 3: Δεν χρειάζεστε αθλητικά ποτά

Τα αθλητικά ποτά έχουν τη δική τους θέση, αλλά αυτό εξαρτάται από τον κάθε άνθρωπο. Όπως εξηγεί η Zeratsky, «οι αθλητές ή τα άτομα που ασκούνται έντονα για περισσότερο από 45 έως 60 λεπτά και ιδρώνουν πολύ θα επωφεληθούν από τους ηλεκτρολύτες που περιέχουν τα αθλητικά ποτά».

Εάν προπονείστε για έναν αγώνα ή ασκείστε για περισσότερη από μία ώρα, η αναπλήρωση των υγρών σε συνδυασμό με ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες είναι σημαντική και τα αθλητικά ποτά μπορούν να βοηθήσουν άμεσα σε αυτό.

Μύθος 4: Οκτώ ποτήρια, ίδιες ανάγκες για όλους

Η παραδοσιακή συμβουλή ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα δεν είναι απόλυτα σωστή. Οι ανάγκες σε υγρά ποικίλουν -ακόμα και από μέρα σε μέρα- ανάλογα με το μέγεθος του σώματος, την κατάσταση της υγείας, τη δραστηριότητα, το κλίμα και την ηλικία.

Ένα ενδιαφέρον γεγονός που αναφέρει η διαιτολόγος Marisa Moore είναι ότι χάνουμε νερό ακόμη και όταν απλά αναπνέουμε ή μιλάμε. Άρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες, ενώ θα πρέπει να συνυπολογίζουμε και τις υγειονομικές συνθήκες και την πιθανή χρήση φαρμάκων, που μπορούν να ενισχύσουν την αφυδάτωση και τις ανάγκες μας σε υγρά.

Μύθος 5: Ακούστε τη δίψα σας, είναι ο καλύτερος δείκτης

Αν και η δίψα είναι ένας σημαντικός δείκτης, συχνά οι άνθρωποι αγνοούν τα εσωτερικά αρχικά σημάδια της αφυδάτωσης και καταλήγουν να πίνουν νερό, ενώ έχουν ξεπεράσει ήδη το όριο.

Σύμφωνα με τη Moore, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στη δίψα ως μέτρο της ενυδάτωσης, διότι το αίσθημα της δίψας είναι σημάδι ότι έχετε ήδη αφυδατωθεί. «Παρακολουθήστε το σώμα σας, το χρώμα, την ποσότητα και τη συχνότητα των ούρων», σημειώνει η Zeratsky με τη Moore να συμπληρώνει πως είναι σημαντικό να πίνετε νερό τακτικά και έγκαιρα.

«Αυτό σημαίνει να πίνετε διαρκώς νερό πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα και επίσης να πίνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας», αναφέρει, προσθέτοντας ότι αυτή τη συμβουλή θα πρέπει να τη λαμβάνετε ιδιαίτερα υπόψη σας εάν πρόκειται να ασκηθείτε σε ζεστά περιβάλλοντα.

Η Moore συνιστά να έχετε πάντα μαζί σας ένα επαναχρησιμοποιούμενο μπουκάλι νερού. Προτείνει επίσης και μια εναλλακτική: «Εάν το απλό νερό δεν είναι το αγαπημένο σας, σκεφτείτε να προσθέσετε γεύση ρίχνοντας μέσα φρέσκα φρούτα, αγγούρι ή ένα κλαδάκι μέντας».

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να διατηρείτε τον οργανισμό σας πραγματικά ενυδατωμένο και υγιή, αποφεύγοντας τους μύθους που μπορούν να σας παραπλανήσουν.