Μπορείτε να το βρείτε σε διάφορα χρώματα, κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο. Το σχήμα του μπορεί να είναι σφαιρικό ή ωοειδές. Ό,τι κι αν επιλέξετε είναι γεμάτο με άφθονη ποσότητα νερού και αναγνωρίζεται ως το απόλυτο φρούτο για την ενυδάτωση.

Και αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά ευεργετικό ιδιαίτερα εν μέσω του καυτού καλοκαιριού. Το μυαλό όλων πάει στο καρπούζι, όμως στην κορυφή των ενυδατικών φρούτων βρίσκεται η ταπεινή τομάτα.  

Ναι, οι τομάτες είναι φρούτα

Πρόκειται για μια κλασική παρεξήγηση, που έχει γίνει μέχρι και ερώτηση σε επιτραπέζια και τηλεπαιχνίδια γνώσης. Ναι, οι τομάτες τεχνικά είναι φρούτα και όχι λαχανικά. Ταξινομούνται σε αυτήν την κατηγορία βοτανολογικά, καθώς, όπως όλα τα φρούτα, φέρει σπόρους και αναπτύσσεται από την ωοθήκη των ανθών του φυτού. Τα λαχανικά είναι όλα τα υπόλοιπα μέρη του φυτού.

Το ζήτημα αυτό έφτασε ακόμη και στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, στην υπόθεση Nix v. Hedden. Τότε η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει δασμούς στα λαχανικά, αλλά όχι στα φρούτα. Δεν είχε υπολογίσει, όμως, πως η τομάτα βοτανολογικά ανήκει στα φρούτα. Η John Nix & Co, μεγάλη εισαγωγική εταιρεία φρούτων και λαχανικών στη Νέα Υόρκη, προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας η τομάτα να απαλλαγεί από τους δασμούς. Η απώλεια στα έσοδα θα ήταν μεγάλη, καθώς η τομάτα ήταν ένα από τα βασικά προϊόντα που διακινούνταν στην αγορά. Οπότε, για να μην χαθούν τα χρήματα από το κράτος, το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη, βασιζόμενο στη συνήθη μαγειρική της χρήση, πως η τομάτα θα πρέπει να θεωρείται λαχανικό για τους σκοπούς των τελωνειακών δασμών.

Έτσι, από επιστημονικής πλευράς η τομάτα είναι φρούτο, αλλά από νομικής και μαγειρικής πλευράς θεωρείται λαχανικό. Ανεξάρτητα, όμως, από το πώς ταξινομείται, αυτό που είναι αναμφισβήτητο είναι η μεγάλη ποσότητα νερού που περιέχει.  

Σχεδόν 95% νερό

Προφανώς όλοι έχουμε παρατηρήσει πόσο ζουμερές μπορεί να είναι οι ώριμες τομάτες. Αυτό, όμως, που ενδεχομένως να μη γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι το πόσο νερό περιέχουν. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2017, κάθε τομάτα αποτελείται από 94% νερό. Το υπόλοιπο της σύνθεσής τους περιλαμβάνει σάκχαρα, ίνες, μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης και πολλές βιταμίνες και μέταλλα.

Σε σύγκριση, τα καρπούζια περιέχουν 92% νερό. Και αυτό το ποσοστό είναι πολύ υψηλό, αλλά είναι χαμηλότερο από της τομάτας. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ξεδιψάσετε με τη βοήθεια μιας τομάτας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να τις ενσωματώσετε σε περισσότερα γεύματά σας, ώστε να μπορείτε να πετύχετε (και ίσως να ξεπεράσετε) τους στόχους ενυδάτωσής σας, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Health Digest.

Καλύπτοντας τις ανάγκες σε νερό με τη βοήθεια των τροφών

Αν σας φαίνεται περίεργο να χρησιμοποιείτε τις τομάτες ως έναν τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, θυμηθείτε ότι μπορείτε να λαμβάνετε τις αναγκαίες ποσότητες νερού και από το φαγητό σας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται απαραίτητα να πίνετε πολλά ποτήρια νερού καθημερινά, για να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την Mayo Clinic, οι τροφές αποτελούν περίπου το ένα πέμπτο της μέσης πρόσληψης νερού ενός ατόμου καθημερινά.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχετε κοντά σας πόσιμο νερό, ειδικά αν θέλετε να αποτρέψετε την αφυδάτωση. Είναι εύκολο να αφυδατωθείτε, και μόλις συμβεί, μπορείτε να περιμένετε δυσάρεστες παρενέργειες όπως ξηροστομία, ζάλη, πονοκέφαλοι, κράμπες μυών και στομαχικές διαταραχές. Γι’ αυτό είναι καλή πρακτική να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.

Ωστόσο, εξίσου καλή ιδέα είναι να συμπληρώνετε την πρόσληψη νερού, επιλέγοντας τροφές πλούσιες σε νερό. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό είναι επίσης τα αγγούρια, τα μήλα, τα κολοκυθάκια και τα ροδάκινα. Όσο περισσότερες από αυτές τις τροφές τρώτε τόσο περισσότερο νερό θα λαμβάνετε εκτός του ποτηριού σας. Και αυτό σημαίνει σημαντικά οφέλη για το σώμα και το μυαλό σας, καθώς η ενυδάτωση είναι καλή για την καρδιά σας, εξαιρετική για το δέρμα σας και μπορεί ακόμη και να τονώσει την εγκεφαλική λειτουργία.

Πώς να ενσωματώσετε τις τομάτες στις καθημερινές σας συνταγές

Τώρα που γνωρίζετε την ενυδατική υπερδύναμη των τοματών, ψάξτε τρόπους να τις ενσωματώσετε στα πρωινά, μεσημεριανά, βραδινά γεύματα και σνακ σας. Απλά βεβαιωθείτε ότι τις χρησιμοποιείτε στη μη αφυδατωμένη μορφή τους. Οι λιαστές τομάτες είναι νόστιμες, αλλά έχουν χάσει την περιεκτικότητά τους σε νερό.

Ο πιο απλός τρόπος να προσθέσετε τομάτες στη διατροφή σας είναι να τις κόψετε και να τις προσθέσετε σε σαλάτες, σε σάντουιτς ή και σκέτες. Δε χρειάζεται, όμως, να περιοριστείτε σε αυτές τις παραδοσιακές συνταγές. Πειραματιστείτε ενσωματώνοντας τομάτες σε διάφορα πιάτα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Μπορείτε να φτιάξετε και smoothies με τομάτες και μερικά άλλα φρούτα και λαχανικά. Σκεφτείτε το σαν μια μη-αλκοολούχα παραλλαγή του κλασικού Bloody Mary, ένα ιδανικό ρόφημα ανάκαμψης μετά από μια έντονη προπόνηση ή μια κουραστική ημέρα εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών.

Η τομάτα είναι πολύ περισσότερα από ένα συνοδευτικό στα γεύματά σας. Είναι το μυστικό για να παραμείνετε ενυδατωμένοι με όλα τα οφέλη, που συνεπάγεται αυτό για τον οργανισμό σας.