Καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέστρεφε στο Ντέλαγουερ από το Λας Βέγκας το βράδυ της Τετάρτης, διακόπτοντας το ταξίδι του μετά από θετικό τεστ σε Covid-19, βρισκόταν αντιμέτωπος με μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της μακράς πολιτικής του ζωής: Θα πρέπει να ακούσει τις αυξανόμενες εκκλήσεις των συναδέλφων του Δημοκρατικών να ακυρώσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή;

«Παρόλο που ο θυμός και ο πανικός αυξάνονται σταθερά στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, μετά την ανησυχητική εμφάνιση του προέδρου στο ντιμπέιτ με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος και η εκστρατεία του Μπάιντεν βρίσκονται σε ένα νέο σημείο», δήλωσαν στο CNN πολλοί Δημοκρατικοί αξιωματούχοι.

«Οι ιδιωτικές συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε στο CNN ανώτερος σύμβουλος των Δημοκρατικών, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Είναι δεκτικός».

«Έχει περάσει από το να λέει: “Η Κάμαλα δεν μπορεί να κερδίσει”, στο “Πιστεύετε ότι η Κάμαλα μπορεί να κερδίσει;”», είπε ο σύμβουλος. «Είναι ακόμη ασαφές πού θα καταλήξει, αλλά φαίνεται να ακούει».

Η εκστρατεία του Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει επίσης μια αυξανόμενη κατακραυγή από τους δωρητές των Δημοκρατικών, απέρριψε τη φήμη ότι ο πρόεδρος επανεξετάζει την υποψηφιότητά του.

«Αν τα γεγονότα έχουν σημασία -και θα έπρεπε- να ένα από αυτά: Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών και θα κερδίσει τον Νοέμβριο», δήλωσε στο CNN ο Κέβιν Μούνοζ, εκπρόσωπος του Μπάιντεν.

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή για την εκστρατεία του Μπάιντεν. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε χθες, Τετάρτη, επικαλούμενο τέσσερις πηγές του ενημερωμένες σχετικά, ότι η Νάνσι Πελόζιη πρώην «speaker» και μορφή που διατηρεί μεγάλη επιρροή στην παράταξη των Δημοκρατικών, τόνισε προ ημερών τηλεφωνικά στον πρόεδρο Μπάιντεν πως δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δεν θα καταφέρει να κερδίσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο για την προεδρία, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ίδια φέρεται να του είπε ακόμη πως, αν παραμείνει στην κούρσα, ενδέχεται θα εκμηδενίσει τις πιθανότητες του κόμματος να ανακτήσει την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως δικές του πηγές ανέφεραν ότι ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τσακ Σούμερ, είπε στον πρόεδρο κατά τη διάρκεια συνάντησής τους το Σάββατο πως το καλύτερο για τη χώρα και την παράταξη θα ήταν να τερματίσει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και παρόμοια θέση εξέφρασε επίσης ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις.

Αντιδρώντας στις πληροφορίες αυτές, εκπρόσωπος του γραφείου του κ. Σούμερ έκανε λόγο για «αβάσιμη σεναριολογία».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Άνταμ Σιφ, επίσης μορφή των Δημοκρατικών με επιρροή, έγινε χθες ο 20ός κοινοβουλευτικός της παράταξης που κάλεσε δημόσια τον κ. Μπάιντεν, 81 ετών, να αποσυρθεί.