Δεκάδες είναι οι καταγγελίες που γίνονται καθημερινά στην ειδική πλατφόρμα «MyCoast» για τις παραλίες, για παρανομίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες. «Όσοι έχουν επισκεφτεί παραλίες, ειδικά το τελευταίο διάστημα, μπορούν να δουν μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.
«Σίγουρα θα δουν στις παραλίες ελεύθερο χώρο για να μπορέσουν να κάνουν με τις οικογένειές τους μπάνιο χωρίς να πληρώσουν για ξαπλώστρες. Αυτό, πολλές φορές, έχει προκαλέσει σε κάποιες περιπτώσεις, έχει “χτυπήσει” συγκεκριμένα συμφέροντα σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, έχει χαλάσει μια κατάσταση η οποία υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια».
«Το ότι δεχτήκαμε πυρά από τον δήμαρχο Βόλου σημαίνει ότι κάνουμε κάτι καλό. Τα δεχτήκαμε γιατί πήγαμε και κάναμε ελέγχους και επιβάλαμε τον νόμο σε μια περιοχή όπου αποδείχθηκε ότι πάνω από 5 επιχειρήσεις παρανομούσαν, καταλαμβάνοντας δημόσια περιουσία. Βγήκε ο δήμαρχος Βόλου και υπερασπίστηκε τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι μπορούμε και πρέπει, ειδικά όταν κατέχουμε έναν θεσμικό ρόλο, να υπερασπιζόμαστε κάτι το παράνομο. Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν κανόνες, όλοι πρέπει να συμμορφωθούν σε αυτούς και δεν υπάρχουν πολίτες δύο ταχυτήτων», συμπληρώνει.
Σχετικά με την εφαρμογή «MyCoast» ανέφερε: «Η εφαρμογή MyCoast είναι ελεύθερη να την κατεβάσει οποιοσδήποτε στο κινητό του. Μέχρι στιγμής την έχουν κατεβάσει πάνω από 75.000 πολίτες. Έχουν γίνει πάνω από 9.500 καταγγελίες, έχουμε σπεύσει και έχουμε ελέγξει πληθώρα εξ αυτών. Τις τελευταίες ημέρες κάναμε μια μαζική εξόρμηση στις παραλίες και μέσα σε 5 ημέρες ελέγξαμε 1.000 καταγγελίες».
Πρώτη στη λίστα με τις καταγγελίες είναι η Χαλκιδική «αλλά δικαιολογείται σε κάποιον βαθμό γιατί υπάρχει μεγάλη πυκνότητα παραλιών εκεί».
«Υπάρχουν πολλές καταγγελίες για την περιοχή της Πρέβεζας, Πάργα, Ρόδο, ανατολική Αττική. Έχουμε πάει σε όλες αυτές τις περιοχές, έχουμε επιβάλει πρόστιμα πάνω από 500.000 ευρώ, έχουμε κλείσει 4 επιχειρήσεις και συνεχίζουμε και με χρήση νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα με χρήση drones, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες».
«Η παρέμβαση είναι αμεσότατη και εδώ χρειαζόμαστε και τη συνεργασία των δήμων, είναι πολύ σημαντικό. Ο κάθε δήμος πρέπει να είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια, εκείνοι έχουν την άμεση εικόνα του τι συμβαίνει και του τι αλλάζει στις παραλίες τους και καλό είναι να είμαστε στην ίδια μεριά του ποταμού», λέει ο ίδιος.
Ωστόσο, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις στις οποίες επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την εφαρμογή για να «χτυπήσουν» αντιπάλους τους.
«Είχαμε μια τραγελαφική περίπτωση στην περιοχή της Πρέβεζας όπου είχαμε 170 καταγγελίες και μετά από έλεγχο αποδείχτηκε ότι ήταν αποτέλεσμα μιας εκατέρωθεν επίθεσης όμορων επιχειρηματιών που είχαν και οι δύο beach bars σε συγκεκριμένη παραλία. Ο ένας έστελνε καταγγελίες στον άλλον. Αποδείχθηκε ότι οι παρανομίες που υπήρχαν ήταν ελάχιστες και δεν δικαιολογούσαν το ύψος των καταγγελιών. Αυτά συμβαίνουν. Η εφαρμογή αυτή δεν είναι για να παίζουμε ούτε για τρολάρουμε το Δημόσιο».