Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, έκανε λόγο για ένα μικρό επιδημικό κύμα, που είναι σε εξέλιξη και που «είναι μικρό από επιπτώσεις, αλλά δεν είναι μικρό στο σύνολο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύμα αυτό «το προκάλεσαν διάφοροι ή μάλλον συνέβαλαν διάφοροι παράγοντες. Ένας είναι η άκρως μεταδοτική καινούργια παραλλαγή, η Flirt.

Το δεύτερο είναι ότι είμαστε απομακρυσμένοι χρονικά από την ανοσοποιητική προστασία που είχαμε λόγω του ότι έχουμε απομακρυνθεί από τον εμβολιασμό και τη φυσική νόσηση. Έτσι κι αλλιώς αυτή η μετάλλαξη ξεφεύγει της ανοσίας».

Επίσης, «ο αυξημένος συγχρωτισμός λόγω των κοινωνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού και του τουρισμού και βεβαίως ο γενικότερος εφησυχασμός που αφορά την παράλειψη μέτρων προστασίας, ατομικής προστασίας που παίρναμε στο παρελθόν. Έχουμε διπλασιασμό των νοσηλειών. Ζούμε ημέρες του 2022 δυστυχώς στα νοσοκομεία».

«Παρ’ όλα αυτά ευτυχώς το σύστημα τα καταφέρνει και δεν πιέζεται σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, καθότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη τέτοιας υποστήριξης.

Όμως αρρωσταίνουν, νοσηλεύονται και δυστυχώς έχουν τριπλασιαστεί περίπου και οι θάνατοι είναι γύρω στους 20 τη βδομάδα», τόνισε ακόμη ο κ. Τζανάκης στην ΕΡΤ.

«Είναι άτομα υπερήλικα με πολλά συνοδά νοσήματα, κοινά νοσήματα, πίεση, ανεπάρκεια, χρόνια πνευμονοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια και αιματολογικά και ογκολογικά προβλήματα ή είναι άνθρωποι που παίρνουν ειδικά φάρμακα καταστολής του ανοσοποιητικού τους και μπορεί να είναι ακόμη και νέοι άνθρωποι.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που νοσηλεύονται και που κινδυνεύουν. Δεν είναι καλή, καθόλου καλή ιδέα για κανέναν από εμάς να αρρωστήσει καλοκαιριάτικα με τον κορονοϊό, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε», συμπλήρωσε ακόμη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 1/7-7/7 παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε οκτώ από τις δέκα (8/10) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Μείωση παρατηρήθηκε σε μία (1/10) και σταθεροποίηση σε μία (1/10) από τις δέκα περιοχές του ΕΔΕΛ.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στο Ηράκλειο (+101%), στα Ιωάννινα (+65%), στην Ξάνθη (+62%), στην Πάτρα (+40%), στη Λάρισα (+39%), ενώ οριακή ήταν η αύξηση στον Βόλο (+21%), στη Θεσσαλονίκη (+18%) και στην Αλεξανδρούπολη (+17%).

Μείωση παρατηρήθηκε στην Αττική (-22%), ενώ σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στα Χανιά (0%).