Η υπόθεση της 27χρονης ακτιβίστριας Γιούλια Τσβέτκοβα, η οποία έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, άρχισε να εκδικάζεται σε ρωσικό δικαστήριο. Σε βάρος της νεαρής γυναίκας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διάδοση πορνογραφίας, μετά την ανάρτηση online των επίμαχων σκίτσων με γυναικεία γεννητικά όργανα.

H 27χρονη αντιμετωπίζει φυλάκιση ακόμη και 6 ετών για κατηγορίες που σχετίζονται με την ομάδα της στο δημοφιλές δίκτυο VKontakte, όπου αναρτήθηκαν τα σκίτσα με τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Στη Τσβέτκοβα δεν επιτρέπεται να δώσει αναλυτικές πληροφορίες για τις κατηγορίες σε βάρος της, σύμφωνα με τη Daily Mail.

Η εκδίκαση της υπόθεσης που ξεκίνησε τη Δευτέρα έρχεται περίπου 1,5 χρόνο αφότου η νεαρή ακτιβίστρια συνελήφθη για πρώτη φορά. Ο δικηγόρος της δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ίδια δηλώνει αθώα και πως η υπερασπιστική της ομάδα σκοπεύει να το αποδείξει στο δικαστήριο.

Η Τσβέτκοβα διηύθυνε ένα παιδικό θέατρο και είναι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και της LGBT κοινότητας. Δημιούργησε μια online ομάδα, που αποκαλείτο «Αιδοίων Μονολόγοι», ενθαρρύνοντας τους followers να καταπολεμήσουν το στίγμα και τα ταμπού γύρω από το γυναικείο σώμα.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε παράλογη την υπόθεση και ζήτησε από τις ρωσικές Αρχές να αποσύρουν όλες τις κατηγορίες σε βάρος της ακτιβίστριας, που απλώς «εξέφραζε τις απόψεις της μέσω της τέχνης».

Η νεαρή γυναίκα συνελήφθη τον Νοέμβριο του 2019 και πέρασε τους επόμενους τέσσερις μήνες σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Αρχές εισέβαλαν στο σπίτι της καθώς και στο στούντιο της μητέρας της.