Σε ποινή φυλάκισης 2,5 ετών για «πρόκληση κοινωνικών διαταραχών» καταδίκασε δικαστήριο της Κίνας τον Ζάο Λιανάι γιατί… τόλμησε να ενημερώσειτην κοινή γνώμη για τα συμπτώματα που παρουσίασε το παιδί του όταν κατανάλωσε επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα.

Το σκάνδαλο με το γάλα-δηλητήριο ξέσπασε το 2008 στην Κίνα, όπου ασθένησαν περίπου 300.000 βρέφη, από τα οποία 50.000 νοσηλεύτηκαν και έξι πέθαναν, έχοντας προηγουμένως καταναλώσει το επιμολυσμένο με μελαμίνη γάλα.

Το… σφάλμα του Ζάο, ήταν ότι δημιούργησε μία ιστοσελίδα με την οποία ενημέρωνε τους γονείς για τα προβλήματα υγείας που παρουσίασε το παιδί του που αρρώστησε από το γάλα-δηλητήριο και ότι ζήτησε αποζημίωση από μία εμπορική εταιρεία. Ο Κινέζος συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σχολιάζοντας τη σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, η σύζυγός του Λι Σουεμέι δήλωσε στο reuters: «Φυσικά δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα ασκήσουμε έφεση. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε. Βρίσκεται ήδη στη φυλακή σχεδόν ένα χρόνο. Είναι τόσο άδικο».

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε την επιβολή της ποινής. «Νιώθουμε αποτροπιασμό που οι αρχές έχουν φυλακίσει έναν άνθρωπο, τον οποίο η κινεζική κοινωνία δικαίως θεωρεί προστάτη των παιδιών και όχι εγκληματία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υποδιευθύντρια του παραρτήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστίας, Κάθριν Μέιμπερ.

Μετά τη συγκάλυψη του διατροφικού σκανδάλου η Κίνα είτε φυλάκισε, είτε εκτέλεσε τους εμπλεκόμενους σε αυτό -κυρίως τα στελέχη της εταιρίας Sanlu, της εταιρίας γαλακτοκομικών ειδών που διέθετε το επιμολυσμένο γάλα- αλλά ποτέ δεν ανακοίνωσε τις επιβληθείσες ποινές για τους κυβερνητικούς αξιωματούχους που κρίθηκαν ένοχοι.

Οι κτηνοτρόφοι και οι έμποροι είχαν προσθέσει μελαμίνη, ένα συστατικό που συναντάται στα πλαστικά προϊόντα και στο λίπασμα, σε κακής ποιότητας γάλα ώστε στους ελέγχους στους οποίους υποβαλλόταν να εμφανίζονταν υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης.