Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί σταδιακά να αμβλύνει ή ακόμη και να άρει τις κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει στη Ρωσία, εάν η Μόσχα εργαστεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουομιόγια, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο η ΕΕ να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, σε αντίποινα για την επιβολή απαγόρευσης στις εισαγωγές αγροδιατροφικών ειδών από τα κράτη μέλη της που ανακοίνωσε η Μόσχα.
Ακόμη, ο Τουομιόγια επισήμανε πως θεωρεί μικρό τον κίνδυνο η Ρωσία να επιβάλει κατοχή σε επιπλέον ουκρανικά εδάφη και εξήγησε πως θα το είχε ήδη πράξει εάν το επεδίωκε.
«Οι κυρώσεις έγιναν πιο σκληρές σταδιακά, άρα μπορούν επίσης να αρθούν σταδιακά», είπε ο Τουομιόγια.
«Δεν πιστεύω ότι η ΕΕ θα απαντήσει με περισσότερες κυρώσεις στα αντίμετρα της Ρωσίας», πρόσθεσε.
Τα πρώτα βήματα για την άμβλυνση των ευρωπαϊκών κυρώσεων θα μπορούσαν να γίνουν πριν η Ρωσία ακυρώσει την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από την Ουκρανία τον Μάρτιο, με προϋπόθεση ότι η Μόσχα θα κάνει σαφή βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης, σημείωσε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε πως δεν θα είναι εύκολο να επιλυθεί το ζήτημα της Κριμαίας.
«Ακόμη και εάν διευθετηθούν άλλα ζητήματα, αυτό είναι πιθανό να παραμείνει μια ανοικτή πληγή. Η προσάρτηση δεν μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα» από τα ευρωπαϊκά κράτη, εξήγησε.
Η Ρωσία εξάλλου έχει επιδείξει ελάχιστο ενδιαφέρον για σοβαρές διαπραγματεύσεις, είπε. «Χρειάζονται δυο για να χορέψεις τανγκό και μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη περί προθυμίας της Ρωσίας να χορέψει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τουομιόγια.
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της Φινλανδίας έκρινε επίσης πως ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα από τις κυρώσεις για την Μόσχα είναι ότι θα τιμωρηθεί από τις δυνάμεις της αγοράς, όπως είπε. Ακόμη και χωρίς να υφίσταται κάποια απαγόρευση για τις επενδύσεις, οι ανησυχίες και οι αμφιβολίες για τη χώρα αυτή έχουν αυξηθεί τόσο που τα όποια επενδυτικά σχέδια εξετάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη επιφύλαξη.
«Η Ρωσία έκανε τον εαυτό της πολύ λιγότερο ελκυστικό», σημείωσε.
Για να αποκλιμακωθεί η κρίση η ΕΕ πρέπει να εργαστεί προκειμένου να βρεθεί κάποιος έντιμος τρόπος υποχώρησης για τους αυτονομιστές, είπε ακόμη ο Τουομιόγια, όπως η χορήγηση αμνηστία για όλους πλην όσων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
Το NATO έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας όμως έκρινε ότι λίγες πιθανότητες υπάρχουν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Εάν το ήθελαν, θα μπορούσαν να το έχουν κάνει ήδη».
Ακόμη, ο Τουομιόγια επέκρινε τους χειρισμούς από μέρους της ΕΕ των κρίσεων οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, τονίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο ποιος χαράσσει την ευρωπαϊκή πολιτική για την ουκρανική κρίση, αλλά και καλώντας την να γίνει πιο ενεργή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες οι δύο πλευρές να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Δεν θα έπρεπε, αφού λάβαμε τις αποφάσεις για κυρώσεις, να καθόμαστε και να κοιτάμε καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται», τόνισε και πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος η κρίση στην Ουκρανία να μετατραπεί σε μια ψυχρή σύγκρουση.