Ο αμερικανικός Τύπος βλέπει σήμερα «ένα δυνατό μήνυμα» προς τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα από τους Αμερικανούς μετά τη νίκη των Ρεπουμπλικάνων που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές.

«Οι εκλογείς έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα στον πρόεδρο: η δουλειά του δεν τους αρέσει και είναι ακόμα περισσότερο θυμωμένοι με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο», γράφουν σε σχόλιο τους οι New York Times.

Στην «πρώτη σελίδα» της η εφημερίδα έχει τίτλο: «Οι Ρεπουμπλικάνοι άρπαξαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων» και τη φωτογραφία του Τζον Μπένερ, έναν από τους αρχιτέκτονες της νίκης των συντηρητικών, να χαμογελά δειλά και να μοιάζει συγκινημένος με την προοπτική να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων αντικαθιστώντας τη Νάνσι Πελόζι.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, οι Αμερικανοί δεν ήθελαν μόνο να δείξουν τη δυσαρέσκεια τους προς τον πρόεδρό τους, αλλά ήθελαν «να σταματήσουν τους Δημοκρατικούς των οποίων ηγείτο η Νάνσι Πελόζι», που τα τελευταία δύο χρόνια υμνούσε τις μεταρρυθμίσεις του Ομπάμα, κυρίως αυτές του συστήματος υγείας και της Wall Street.

Με τη Βουλή των Αντιπροσώπων υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών και τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών, η Washington Post αναρωτιέται σε σχόλιό της πώς θα προχωρήσει τώρα ο πρόεδρος Ομπάμα.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολύ σοβαρά ώστε η Ουάσινγκτον να χάσει δύο χρόνια (μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές) με καυγαδάκια. Λίγα είναι τα προβλήματα που μπορούν να επιλυθούν χωρίς τη συνεργασία δεξιάς και αριστεράς», προειδοποιεί η εφημερίδα.

Οι Finanacial Times από την άλλη θεωρούν ότι έχει ήδη φτάσει το 2012. «Οι εκλογές (για την επιλογή των υποψηφίων των κομμάτων) για την προεδρία του 2012 ξεκινούν σήμερα», γράφει η εφημερίδα.