Στις αρχές του Αυγούστου αναμένεται η Σερβία να ζητήσει την οικονομική συνδρομή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης (για την αντιμετώπιση καταστροφικών συνεπειών των πρόσφατων πλημμυρών), ώστε με την υποβολή του αιτήματος το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης.
Το διαδικαστικό αυτό πλαίσιο συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε χθες ο σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι, Μάικλ Ντάβενπορτ και τους πρεσβευτές κρατών- μελών της ΕΕ.
Η Σερβία θα επιδιώξει να αποτιμήσει με ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών, που προκλήθηκαν από τις εκτεταμένες πλημμύρες, καθώς από την αξιολόγηση αυτή θα εξαρτηθεί το ύψος των κεφαλαίων που θα χορηγηθούν από το Ταμείο Αλληλεγγύης, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Εξωτερικών.
Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι η οικονομική κατάσταση στη Σερβία και την περιοχή είναι αρκετά περίπλοκη και μετά τις πλημμύρες, ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε πρόταση, να εξετάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ποιον τρόπο θα μπορούσε να υποστηρίξει με μεγαλύτερη ένταση την περιοχή, σε οικονομικό, δημοσιονομικό και πολιτικό επίπεδο.
Ο κ. Ντάτσιτς ευχαρίστησε την Ε.Ε. για τη βοήθεια που παρέχει σε αυτήν την ώρα ανάγκης, σημειώνοντας ότι υπό το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, η Σερβία δικαιούται να υποβάλει αίτημα συνδρομής προς το Ταμείο Αλληλεγγύης, χωρίς να διαφοροποιείται ως προς τους ισχύοντες όρους από οποιοδήποτε άλλο κράτος- μέλος της Ε.Ε.
Επεσήμανε ακόμη ότι η πλήρης ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη σερβική κυβέρνηση. «Η Σερβία έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς, ιδίως σε εκείνους του κράτους δικαίου, των εσωτερικών υποθέσεων, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Η έναρξη των διαπραγματεύσεων για συγκεκριμένα κεφάλαια (του κοινοτικού κεκτημένου) το συντομότερο δυνατόν, θα δώσει μία νέα ώθηση στην διαδικασία που θα μας φέρει εγγύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι σημαντικό για εμάς να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις για το Κεφάλαιο 32, το οποίο αφορά τον δημοσιονομικό έλεγχο και είναι ζωτικής σημασίας για συνολική μεταρρυθμιστική διαδικασία στη Σερβία» κατέληξε ο κ. Ντάτσιτς.