Ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσίας ανακοίνωσαν το πρωί της Τετάρτης (11/11) πως ελέγχουν τον διάδρομο Λατσίν, τον «ομφάλιο λώρο» που συνδέει την Αρμενία με τον αυτονομιστικό θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετά τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών που υπογράφηκε με το Αζερμπαϊτζάν.
«Σήμερα οι προκεχωρημένες μονάδες του αποσπάσματος των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέλαβαν τον έλεγχο του διαδρόμου Λατσίν», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρούντσκι, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Περίπου 400 από τους 1.960 στρατιώτες της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης, που πρόκειται να αναπτυχθούν τις προσεχείς ημέρες ανάμεσα στους Αρμένιους και τους Αζέρους, έφθασαν στην Αρμενία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στο Γερεβάν, το Μπακού και τη Μόσχα, οι ρώσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν στο μέτρο που οι αρμενικές δυνάμεις θα αποχωρούν από τα εδάφη τα οποία περνούν και πάλι υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν.
Στο τέλος το Μπακού θα ανακτήσει επτά περιφέρειες που συνορεύουν με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και ένα μικρό τμήμα του ίδιου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία, εξασθενημένη και συρρικνωμένη, επιβιώνει υπό την προστασία των ρώσων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο μέτωπο. Ο ρωσικός στρατός θα προστατεύει ιδιαίτερα τον διάδρομο Λατσίν, τη μοναδική οδό ανεφοδιασμού που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία.
Στο μεταξύ, η αρμενική αστυνομία προχώρησε σήμερα σε πολυάριθμες συλλήψεις διαδηλωτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι συγκεντρώνονται κατά εκατοντάδες στο Γερεβάν παρά τη σχετική απαγόρευση, για να καταγγείλουν τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η οποία αποτελεί μια νίκη για το Αζερμπαϊτζάν.
«Δεν θα μπορέσετε να συλλάβετε όλη τη χώρα», φώναξε από τα μεγάφωνα ο βουλευτής του κόμματος «Ευημερούσα Αρμενία» Αρμάν Αμποβιάν, ενώ το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας φώναζε συνθήματα κατά του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν, ο οποίος κατηγορείται ότι συνθηκολόγησε.
Συνελήφθησαν πολιτικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής της «Ευημερούσας Αρμενίας» Γκαγκίκ Τσαρουκιάν, καθώς και διαδηλωτές. Η συγκέντρωση είχε απαγορευθεί από τις αρχές επειδή ισχύει στρατιωτικός νόμος.
Συμπλοκές σημειώθηκαν όταν η αστυνομία επιχείρησε να συλλάβει άλλους αντιπολιτευόμενους που ήθελαν να απευθυνθούν στο πλήθος των περίπου χιλίων ανθρώπων.
Δεκαεπτά πολιτικά κόμματα οργάνωσαν τη συγκέντρωση αυτή αφού κάλεσαν τον Νικόλ Πασινιάν να παραιτηθεί εξαιτίας των όρων της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός.