Η Ρωσία άρχισε σήμερα να αναπτύσσει σχεδόν 2.000 στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης, μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε υπό την αιγίδα της μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας τερματίζοντας έξι εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τρία ρωσικά στρατιωτικά μεταγωγικά τύπου IL-76, που μετέφεραν περισσότερους από 80 Ρώσους στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς και μέσα τηλεπικοινωνιών, προσγειώθηκαν σήμερα στο αεροδρόμιο Ερεμπούνι της Αρμενίας, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ένα αεροσκάφος IL-76 μετέφερε στην Αρμενία τους αξιωματικούς της διοίκησης των ειρηνευτικής δύναμης.
Συνολικά στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αναπτυχθούν 1.960 στρατιωτικοί, 90 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς και 380 οχήματα και ειδικός εξοπλισμός.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες αποδίδει στρατιωτικές νίκες του Αζερμπαϊτζάν σε αυτήν την ορεινή περιοχή του Καυκάσου, που τώρα κατοικείται σχεδόν αποκλειστικά από Αρμένιους, η οποία αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν μετά έναν πόλεμο στη δεκαετία του 1990. Συγκρούσεις μαίνονταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου μεταξύ των αυτονομιστών που υποστηρίζονται από το Γερεβάν και του στρατού του Αζερμπαϊτζάν.
Η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ στις 9.00 χθες το βράδυ, υπογράφηκε από τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι εμπόλεμοι διατηρούν «τις θέσεις που καταλαμβάνουν».
Η ανακοίνωση προκάλεσε εκδηλώσεις χαράς στο Αζερμπαϊτζάν και οργή στην Αρμενία.
Ο Αρμένιος πρωθυπουργός έγραψε στο Facebook ότι η υπογραφή της συμφωνίας ήταν «απίστευτα επώδυνη», αλλά ότι η απόφαση ήταν απαραίτητη ενόψει των αζερικών εξελίξεων και είχε ζητηθεί επίσης από τον στρατό.
«Είναι μια μεγάλη αποτυχία για εμάς, μεγάλη καταστροφή, μεγάλο πένθος για τις ζωές που χάθηκαν», είπε.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν χαιρέτισε την «παράδοση» του εχθρού του. «Είχα πει ότι θα κυνηγούσαμε (τους Αρμένιους) από τη γη μας σαν σκύλοι και το κάναμε», είπε.
Η Τουρκία, η οποία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν, χαιρέτισε τα «σημαντικά κέρδη» της.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του κάλεσε σε συνεργασία για μια «βιώσιμη πολιτική διευθέτηση» που «θα προασπίζει τα συμφέροντα της Αρμενίας» και κάλεσε «αποφασιστικά από την Τουρκία να θέσει τέλος στις προκλήσεις της».
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την διάρκεια σύσκεψης με την ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και αξιωματούχους του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, δήλωσε ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ του υποσχέθηκε ότι θα διεξαχθεί λεπτομερής έρευνα και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι της κατάρριψης του ρωσικού ελικοπτέρου κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο μέλη του πληρώματος και να τραυματισθεί ένα ακόμη μέλος του πληρώματος.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέθεσε στον υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου να παρασχεθεί η κάθε δυνατή βοήθεια στις οικογένειες των πιλότων του ρωσικού ελικοπτέρου ΜΙ-24, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες στην σύσκεψη τήρησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των δύο Ρώσων πιλότων.
«Η Τουρκία μαζί με την Ρωσία θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός»
Η Τουρκία μαζί με την Ρωσία θα ελέγχουν την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από ένα κοινό κέντρο παρατήρησης, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντίμιρ ρ Πούτιν κατά την διάρκεια της οποίας συζήτησαν την κατάσταση στον Καύκασο και τη Συρία.
Ο πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, δήλωσε ότι «η Τουρκία μαζί με την Ρωσία επίσης θα εποπτεύουν την δραστηριότητα που αφορά την κατάπαυση του πυρός μέσω ενός κοινού κέντρου, το οποίο θα δημιουργηθεί σε μια περιοχή που έχει απελευθερωθεί από την κατοχή της Αρμενίας και που θα ορίσει το Αζερμπαϊτζάν».
Ο Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνομιλίας του με τον Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ σωστό βήμα προς την κατεύθυνση την μόνιμης διευθέτησης της κατάστασης, όπως και ότι η κατάσταση στο Καραμπάχ έδειξε ότι είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας στη διευθέτηση περιφερειακών διενέξεων.
Το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότι κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών, που έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν για την συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για την κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξήρε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσίας οι οποίες δημιουργούν μια καλή βάση για την μετάβαση σε μια διαρκή και καθολική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το ρωσό-τουρκικό κέντρο ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν σχετίζεται με τις ειρηνευτικές προσπάθειες.
«Στην περίπτωση αυτή πρέπει να γίνει σαφές ότι δεν γίνεται λόγος για ειρηνευτικές προσπάθειες, οι οποίες περιγράφονται στην συμφωνία, αλλά για μια εντελώς άλλη αποστολή, για άλλο μέρος κοινών προσπαθειών, και αυτό πρέπει να το ξεχωρίζουμε, είναι διαφορετικά πράγματα» δήλωσε η Ζαχάροβα.
Στο μεταξύ, μια πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ότι ο ρόλος της Τουρκίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περιορίζεται στα πλαίσια του ρωσο-τουρκικού κέντρου ελέγχου της κατάπαυσης του πυρός και δεν έχει άμεση σχέση με την ειρηνευτική επιχείρηση σ αυτήν την περιοχή.
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι το κέντρο δημιουργείται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, που δεν βρίσκεται κοντά στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και προβλέπεται ότι από το κέντρο αυτό οι Ρώσοι στρατιωτικοί μαζί με τους Τούρκους συναδέλφους τους θα παρακολουθούν την κατάπαυση του πυρός με τα τεχνικά μέσα που θα έχουν στην διάθεση τους, ενώ με τις λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργία του κέντρου ασχολούνται τα υπουργεία Άμυνας.