Το BBC εξετάζει τώρα τις τακτικές που οδήγησαν σε μια από τις πιο τραγικές δηλώσεις της πριγκίπισσας Νταϊάνα για τον αποτυχημένο γάμο της με τον πρίγκιπα Κάρολο: «Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο».
Η εκρηκτική συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα στον Μάρτιν Μπασίρ προβλήθηκε το 1995, αλλά 25 χρόνια αργότερα, νέα στοιχεία δείχνουν ότι ο Άγγλος δημοσιογράφος μπορεί να έχει χρησιμοποιήσει πλαστά τραπεζικά έγγραφα και άλλες ανήθικες μεθόδους για να πείσει την πρώτη σύζυγο του πρίγκιπα Κάρολου να συμμετάσχει στη συνέντευξη, αναφέρει το Deadline.
Η υπόθεση διερευνάται τώρα εκτενώς – ωστόσο, περιπλέκεται από το γεγονός ότι ο Μπασίρ 57 ετών, συντάκτης θρησκευτικών θεμάτων του BBC News, είναι σοβαρά άρρωστος με COVID-19.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, το BBC ζήτησε συγγνώμη από τον αδερφό της πριγκίπισσας Νταϊάνα, Τσαρλς Σπένσερ, ο οποίος αποκάλυψε τα αποδεικτικά στοιχεία. (Η Νταϊάνα πέθανε το 1997 από τραυματισμούς που προκλήθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.) Το δίκτυο παραδέχτηκε ότι ο Μπασίρ έδειξε τα τραπεζικά έγγραφα που είχε πλαστογραφήσει γραφίστας του προσωπικού του BBC. Ο Σπένσερ ισχυρίστηκε ότι ο Μπασίρ είπε στην αδελφή του «φανταστικές ιστορίες για να κερδίσει την εμπιστοσύνη της» και της έδειξε ψεύτικα τραπεζικά αρχεία που σύμφωνα με πληροφορίες βοήθησαν τον Μπασίρ να πάρει τη συνέντευξη.
Ο Σπένσερ είπε επίσης ότι βρήκε μια επιστολή που του έστειλε ο Μπασίρ που περιείχε φήμες για σχέση μεταξύ του πρίγκιπα Κάρολου και της νταντάς της οικογένειας.
Εκείνη την εποχή, η πριγκίπισσα ανησυχούσε βαθιά ότι την κατασκόπευαν και ότι το προσωπικό της αποκάλυπτε πληροφορίες για εκείνη. Τα «αποδεικτικά στοιχεία» του Μπασίρ φέρεται να την έπεισαν να παραχωρήσει τη συνέντευξη, ένα χρόνο αφ’ ότου είχαν χωρίσει με τον πρίγκιπα Κάρολο.
«Ήμασταν τρεις σε αυτόν τον γάμο, οπότε υπήρχε λίγο συνωστισμός» είπε η αείμνηστη Νταϊάνα στη συνέντευξη, αναφερόμενη στη σχέση του Κάρολου με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς. Εβδομάδες μετά την προβολή της συνέντευξης, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ηνωμένου Βασιλείου άρχισαν τη διαδικασία διαζυγίου.
Οι ισχυρισμοί για τα πλαστά έγγραφα διατυπώθηκαν για πρώτη φορά μερικές εβδομάδες μετά από τη συνέντευξη και το BBC προχώρησε σε εσωτερική έρευνα, χωρίς να προκύψει κάτι εναντίον του δημοσιογράφου.
«Οι ισχυρισμοί ότι τα πλαστά έγγραφα ήταν γνήσια ήταν λάθος τότε και είναι λάθος τώρα» αναφέρει το BBC και ζητά συγγνώμη.
«Τα αρχεία του BBC λένε ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας είπε ότι δεν είχε δει τα πλαστά έγγραφα και δεν είχαν παίξει κανένα ρόλο στην απόφασή της να συμμετάσχει στη συνέντευξη» ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού στη New York Post.
Το BBC ζήτησε συγγνώμη. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να επαναλάβουμε αυτή τη συγγνώμη. Και ενώ αυτό έγινε πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, θα διερευνήσουμε απολύτως – ουσιαστικά και δίκαια – καθοριστικές νέες πληροφορίες», δήλωσε εκπρόσωπος του BBC στο Deadline. «Ζητήσαμε από τον κόμη Σπένσερ να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες με το BBC» πρόσθεσε.
«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή μας εμποδίζει το απλό γεγονός ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε για αυτό με τον Μάρτιν Μπασίρ, καθώς είναι σοβαρά άρρωστος. Όταν θα γίνει καλά, φυσικά θα διεξαγάγουμε έρευνα για αυτά τα νέα ζητήματα» σημείωσε.