Ποσοστό περίπου 55% συγκεντρώνει η κυβερνητική υποψήφια Ντίλμα Ρούσεφ με καταμετρημένο το 95% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των εκλογών στη Βραζιλία, παίρνοντας, όπως όλα δείχνουν, τη θέση του Λούλα ντα Σίλβα.

Ο αντίπαλός της Ζοζέ Σέρα αποσπά περίπου 44% των ψήφων.

Με δάκρια συγκίνησης, η εκλεγμένη Ντίλμα Ρούσεφ ευχαρίστησε τον προκάτοχό της και πολιτικό της μέντορα Λουις Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα και δεσμεύθηκε πως «θα τιμήσει το κληροδότημά»του.

«Θα χτυπάω την πόρτα του συχνά και γνωρίζω πολύ καλά πως αυτή θα είναι πάντοτε ανοικτή», πρόσθεσε. «Η αποστολή της διαδοχής του είναι δύσκολη κι αντιπροσωπεύει μία πρόκληση, όμως θα μπορέσω να τιμήσω το κληροδότημα που άφησε και να διευρύνω τη δουλειά του», είπε.

Ο Ρούσεφ δήλωσε πως «τείνει χείρα» προς την αντιπολίτευση, εκτιμώντας πως «ήγγικεν η ώρα της ενότητας» και υποσχέθηκε πως θα ασχοληθεί με όλους τους Βραζιλιάνους, ακόμη και εκείνους που δεν την τίμησαν με την ψήφο τους. «Θα τιμήσω τη δημοκρατία, θα φροντίσω για την ελευθεροτυπία, την ανεξιθρησκία και θα εγγυηθώ μέσω του Συντάγματος τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε.

Επέκρινε τον προστατευτισμό που εφαρμόζουν οι προηγμένες οικονομίες του κόσμου και τον συναλλαγματικό πόλεμο που κατά την ίδια βρίσκεται σε έξαρση. Ο προστατευτισμός αυτός «εμποδίζει τα φτωχώτερα κράτη να πραγματώσουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους», τόνισε στην επινίκια ομιλία της. «Είμαστε εξίσου αντίθετοι στον συνλλαγματικό πόλεμο που σοβεί παγκοσμίως», πρόσθεσε η ίδια, την ίδια στιγμή που η Βραζιλία πλήττεται από την υπερτίμηση του εθνικού της νομίσματος, του ρεάλ, η οποία έχει μειώσει το εμπορικό της πλεόνασμα.

Λόγω της «βραχυπρόθεσμης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δεν μπορούμε να υπολογίζουμε στην ευρωστία τω αναπτυγμένων οικονομιών. Οι πολιτικές μας, οι αγορές μας, οι αποταμιεύσεις μας και οι αποφάσεις μας πρόκειται να γίνουν πιο σημαντικές», τόνισε η Ρούσεφ, διαβεβαιώνοντας πως δεν πρόκειται «να κλείσει τη χώρα. Απεναντίας, θα υπερασπισθούμε τα μεγάλα ανοίγματα στις εμπορικές μας σχέσεις», είπε.

Η 62χρονη οικονομολόγος έκανε έκκληση για την θέσπιση «ακόμη πιο διαφανών και πιο φρόνιμων κανόνων για να ανακτηθεί ο έλεγχος στις χρηματοπιστωτικές αγορές, περιορίζοντας την αλόγιστη κερδοσκοπία, η οποία ενισχύει την αβεβαιότητα των κεφαλαίων και των νομισμάτων».

Ο ηττημένος Ζοζέ Σέρα συνεχάρη τη Ρούσεφ και της ευχήθηκε να δουλέψει «για το καλό» της χώρας. «Πάλεψα με πολλή υπερηφάνεια για την προεδρία της Δημοκρατίας», τόνισε ο 68χρονος Σέρα, ο οποίος ευχαρίστησε τα «43,6 εκατ. Βραζιλιάνων» που ψήφισαν υπέρ του. «Για όσους μας φαντάζονται ηττημένους, τους διαμηνύουμε πως μόλις αρχίσαμε τον πραγματικό αγώνα», τόνισε.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε ο Σέρα.