Από τον πρώτο γύρο εκτιμούν οι αναλυτές πως θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βραζιλίας η Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία πανηγυρίζει την εκλογή της. Το ζήτημα που της στοίχισε την ανάδειξή της από τις αρχές Οκτωβρίου εκτιμάται πως είναι η δέσμευσή της για νομιμοποίηση των αμβλώσεων.

Οι οπαδοί της την αποκαλούν την «Σιδηρά Κυρία». Λαμβάνει γρήγορα δύσκολες αποφάσεις, επικρίνει με δριμύτητα -και μάλιστα δημόσια- υπουργούς και από σήμερα καλείται να κυβερνήσει τη Βραζιλία, διαδεχόμενη τον μέντορά της Λούλα ντα Σίλβα. Οικονομολόγος και υπουργός Ενέργειας, πρόσφατά η Ρούσεφ έφτασε να είναι η «δεύτερη στην ιεραρχία» στη βραζιλιάνικη κυβέρνηση και από τη θέση της αυτή είναι που βοήθησε αποφασιστικά στην υλοποίηση πολλών κρίσιμων επενδύσεων στις υποδομές σε πολλά σημεία της λατινοαμερικανικής χώρας.

Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο 1947, από πατέρα Βούλγαρο και μητέρα Βραζιλιάνα. Σε νεαρή ηλικία, εναντιώθηκε στη στρατιωτική δικτατορία. Συνελήφθη, μάλιστα, στο Σάο Πάολο το 1970, καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης έξι ετών, αλλά μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού στη φυλακή την άφησαν ελεύθερη. Ποτέ δεν υπέκυψε, ούτε κατέδωσε, στα βασανιστήρια τα οποία υπέστη κατά τη δίχρονη κράτησή της.

Παντρεύτηκε δύο φορές αλλά είναι σήμερα χωρισμένη. Έχει μία κόρη, την Πάολα, ενώ εδώ και λίγο καιρό έγινε και γιαγιά.

Δείτε το βίντεο