Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σήμερα στην πιθανότητα να διευρυνθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αν δεν βρεθεί «λύση» στη διάρκεια της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη για την ουκρανική κρίση.
«Μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο των κυρώσεων, αν δεν υπάρξει μια λύση που να οδηγεί προς την απεμπλοκή» της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ολάντ αφού έκανε δεκτό τον τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα. «Όμως δεν είναι αυτή η επιθυμία μας», πρόσθεσε την ώρα που διεξάγονται στη Γενεύη τετραμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, η λύση αυτής της διεθνούς κρίσης περνά από «τον σεβασμό στην πολιτική ατζέντα» της Ουκρανίας, όπου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου, οι οποίες αναμένεται να επιτρέψουν «την έξοδο από την κρίση».
«Πρέπει επίσης αυτές οι εκλογές να διεξαχθούν στο σύνολο της χώρας και να μπορέσουν να γίνουν σε συνθήκες διαφάνειας και πλήρους ελευθερίας», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Η επιθυμία μας είναι να γίνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση», υπογράμμισε ο Ολάντ.
Οι συνομιλίες στη Γενεύη προσφέρουν «την ευκαιρία ενός διαλόγου και άρα μιας λύσης», όμως «παράλληλα, γίνονται ενέργειες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε πράξεις βίας», κατήγγειλε.
«Πρέπει λοιπόν από τη μία να επιδείξουμε αυστηρότητα στην εφαρμογή σταδιακών κυρώσεων και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρξει επιστροφή στη λογική και μια πιθανή λύση για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ολάντ.
Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε ότι μια ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να αποφασιστεί στη διάρκεια μια έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της συνόδου αυτή «θα εξαρτηθεί» από το αποτέλεσμα των συζητήσεων στη Γενεύη.
Ο Σομπότκα από την πλευρά του σημείωσε ότι «η Δημοκρατία της Τσεχίας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη συγκέντρωση ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα», προσθέτοντας ότι η χώρα του «είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε ενέργειες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».