Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στην Τύνιδα, σε μια επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί νωρίτερα και έχει στόχο να καταδείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη χώρα από την οποία ξεκίνησε το κίνημα της «αραβικής άνοιξης».
Ο Τζον Κέρι αναμένεται στη σύντομη επίσκεψή του «να συζητήσει με υψηλόβαθμους αξιωματούχους για την πρόοδο της χώρας προς τη δημοκρατία και τις προσπάθειές της στην αντιμετώπιση των ενόπλων ισλαμιστών», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι.
Αμέσως μετά την άφιξή του ο Κέρι έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι και κατόπιν από τον πρωθυπουργού Μάχντι Τζομάα.
«Είμαι αληθινά ευτυχής που ήλθα. Έχετε κάνει πολύ εντυπωσιακά βήματα (…) με μια λογική προσέγγιση, η οποία αντανακλάται στην μετάβαση. Συγχαρητήρια για το νέο Σύνταγμα, είναι ένα μεγάλο βήμα», είπε ο Κέρι, προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντική «η εκλογική διαδικασία».
Ο Κέρι εξέφρασε τη «συνεχή υποστήριξη των ΗΠΑ στο λαό και την κυβέρνηση της Τυνησίας», ανέφερε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Στις συνομιλίες αυτές ο Κέρι αναμενόταν να καλέσει την τυνησιακή κυβέρνηση να καταβάλλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να συλλάβει τους υπεύθυνους της επίθεσης το 2012 στην αμερικανική πρεσβεία της Τύνιδας και να ασκήσει διώξεις σε βάρος τους.
«Αυτό που είναι μοναδικό, ή τουλάχιστον εντυπωσιακό με την Τυνησία ειδικά, είναι η βούληση των αντιπάλων πλευρών να κάνουν ένα βήμα η μια προς την άλλη προχωρώντας σε ανοίγματα και σε συνεργασία», δήλωσε υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Αυτό που είναι θετικό, ακόμη και πηγή έμπνευσης στην Τυνησία, είναι η αποδεδειγμένη βούληση να υπάρξει κατάληψη της εξουσίας και η προσήλωση σε αυτήν», πρόσθεσε αναφέροντας το νέο Σύνταγμα που υιοθετήθηκε τον Ιανουάριο και τη νέα κυβέρνηση που συγκροτείται από ανεξάρτητες προσωπικότητες.
Η Τυνησία εξέρχεται μόλις από μια ταραγμένη χρονιά που σημαδεύτηκε από τη δολοφονία δύο αριστερών ηγετών της αντιπολίτευσης και τον θάνατο 20 στρατιωτών και χωροφυλάκων σε επιθέσεις που αποδόθηκαν σε τζιχαντιστές.
Η υιοθέτηση στις 26 Ιανουαρίου του νέου Συντάγματος, τρία χρόνια μετά τη λαϊκή εξέγερση το 2011 και ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης από ανεξάρτητες προσωπικότητες που θα οδηγήσει τη χώρα στις γενικές εκλογές, σηματοδότησαν την έναρξη της εξόδου από την κρίση.
Οι ισλαμιστές του Ενάχντα, οι οποίοι είχαν επικρατήσει στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν μετά την πτώση του προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, δέχθηκαν να εγκαταλείψουν την εξουσία στο πλαίσιο συμφωνίας η οποία επετεύχθη ύστερα από μήνες διαβουλεύσεων.
Οι τυνησιακές δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν τους ενόπλους της εκτός νόμου ισλαμιστικής οργάνωσης Άνσαρ αλ Σαρία, μια από τις σκληροπυρηνικές ένοπλες οργανώσεις που εμφανίστηκαν μετά την πτώση του Μπεν Άλι.
Η Άνσαρ αλ Σαρία κατηγορείται για υποκίνηση της επίθεσης εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τύνιδα στις 14 Σεπτεμβρίου του 2012. Η Ουάσινγκτον την ενέταξε κατόπιν στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, καθώς φέρεται ότι συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (AQMI).
Η επίσκεψη του Κέρι είναι η πρώτη αμερικανού υπουργού Εξωτερικών μετά το επεισόδιο εκείνο, που σημειώθηκε τρεις ημέρες μετά την επίθεση στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στη Βεγγάζη της γειτονικής Λιβύης—όταν έχασαν τη ζωή τους ο πρεσβευτής των ΗΠΑ και τρείς ακόμη Αμερικανοί.