Ο ισραηλινός υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων κατηγόρησε σήμερα τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι μπλοκάρει τη συμφωνία για τις αποζημιώσεις στα θύματα της ισραηλινής εφόδου το 2010 στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά, τη ναυαρχίδα της διεθνούς νηοπομπής που έπλεε ανοικτά της Λωρίδας της Γάζας με στόχο να σπάσει τον αποκλεισμό της.
«Είμαι υπέρ της σύναψης συμφωνίας με την Τουρκία αλλά (η παρούσα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις) οφείλεται στον Ερντογάν. Δεν καταλαβαίνω τη στάση της Τουρκίας και του Ερντογάν», δήλωσε ο Γιουβάλ Στάινιτς στο ισραηλινό ραδιόφωνο.
Ο Στάινιτς αναφερόταν στην απαίτηση του τούρκου πρωθυπουργού προκειμένου να διευθετηθεί η διαφορά αυτή να υπάρξει «γραπτή δέσμευση του Ισραήλ» για την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, του παλαιστινιακού εδάφους που τελεί υπό τους ισλαμιστές της Χαμάς.
«Είμαστε σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μας τείνουν να εξομαλυνθούν μετά την υπόθεση του Μαβί Μαρμαρά», δήλωσε την Κυριακή ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τις συναντήσεις μεταξύ τούρκων και ισραηλινών διαπραγματευτών.
Ωστόσο χθες ο πρωθυπουργός Ερντογάν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «χωρίς τον τερματισμό του εμπάργκο (στη Γάζα) δεν θα υπάρξει συμφωνία. Το εμπάργκο πρέπει να αρθεί και αυτό να συμπεριληφθεί σε γραπτή συμφωνία».
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το Ισραήλ απορρίπτει το αίτημα αυτό.
Ισραηλινός αξιωματούχος που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις δήλωσε ότι «η Γάζα ουδέποτε αποτέλεσε μέρος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία» αλλά ότι θεωρεί πως «μπορεί ένας χωριστός δίαυλος διαπραγματεύσεων» να υπάρχει για το θέμα του εμπάργκο.
Κατά την έναρξη των συνομιλιών για τις αποζημιώσεις αυτές τον Απρίλιο του 2013, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς είχε αναφερθεί στο θέμα αυτό: «Οι δύο πλευρές θεωρούν ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να διευθετηθεί γρήγορα, μόλις ληφθεί σοβαρά υπόψη (από το Ισραήλ) η ανάγκη για την άρση του εμπάργκο και του αποκλεισμού που έχουν επιβληθεί στη Γάζα».
Ήδη τεταμένες οι σχέσεις των δύο χωρών, μετά την ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα τον Δεκέμβριο 2008/Ιανουάριο 2009, επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την ισραηλινή έφοδο στη τουρκική ναυαρχίδα ανοιχτά της Γάζας.
Η επιχείρηση αυτή, στις 31 Μαΐου του 2010, είχε στοιχίσει τη ζωή εννέα τούρκων πολιτών που επέβαιναν στο Μαβί Μαρμαρά, το οποίο είχε ναυλώσει η ισλαμική τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση ΙΗΗ. Οι οικογένειες των θυμάτων μήνυσαν στην Τουρκία τέσσερις ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι τώρα δικάζονται ερήμην από ποινικό δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το εβραϊκό κράτος προσφέρει αποζημίωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων στα θύματα του Μαβί Μαρμαρά.