Αντιμέτωποι με την απραξία των αρχών, οι γιατροί στη Νικαράγουα προέτρεψαν τους κατοίκους να μπουν εθελουσίως σε καραντίνα για να σταματήσει η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από ασθενείς, μολονότι η κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγκα το αρνείται.
Τριάντα τέσσερις ιατρικοί σύλλογοι έκαναν έκκληση το βράδυ της Δευτέρας με κοινή τους ανακοίνωση ώστε «να ξεκινήσει επειγόντως η εθελοντική καραντίνα» για να μειωθούν οι επιπτώσεις από την πανδημία.
Οι γιατροί ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον έναν μήνα και να μην βγαίνουν έξω παρά μόνο μία φορά την εβδομάδα για να ανεφοδιαστούν σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Συστήνουν επίσης να τηρείται το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης, να χρησιμοποιούνται μάσκες και προσωπίδες και όλοι να πλένουν επιμελώς τα χέρια τους. Μεταξύ άλλων ζήτησαν να κλείσουν προσωρινά όλα τα μη αναγκαία εμπορικά καταστήματα.
Σύμφωνα με τους συλλόγους που υπογράφουν την έκκληση, «η κατάσταση είναι δραματική και μπορεί να επιδεινωθεί» καθώς το σύστημα υγείας, τόσο τα δημόσια όσο και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα όπως έλλειψη κλινών, φαρμάκων και αναγκαίου εξοπλισμού, για παράδειγμα οξυγόνου.
Δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και έχουν καταγραφεί πολλοί θάνατοι, σύμφωνα με την ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγο για την «κόπωση, την εξάντληση και το στρες» των επαγγελματιών υγείας.
Η συλλογικότητα «Παρατηρητήριο του Πολίτη» στην οποία μετέχουν γιατροί και άλλοι παράγοντες της κοινωνίας των πολιτών, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν 3.725 ύποπτα κρούσματα και 805 θάνατοι από την Covid-19. Το υπουργείο Υγείας ωστόσο κάνει λόγο μόνο για 759 κρούσματα και 35 νεκρούς.
Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η πανδημία είναι υπό έλεγχο και, για να συνεχιστεί η οικονομική δραστηριότητα, αρνείται να επιβάλει «ακραία» μέτρα, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων και η διακοπή των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς.
Να σημειωθεί ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ιδιωτικών Επιχειρήσεων στηρίζει τους γιατρούς και ζήτησε από τα μέλη του, «τις μη αναγκαίες επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να διακόψουν τη δραστηριότητά τους».
Οι αρχές της Νικαράγουας, της δεύτερης φτωχότερης χώρας της Λατινικής Αμερικής, αρνήθηκαν να λάβουν προληπτικά μέτρα για την Covid-19 και αντιθέτως ενθάρρυναν τις συναθροίσεις, τα φεστιβάλ και τις τελετές, παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.