Χιλιάδες νέοι του Νοτίου Σουδάν, πιστοί στον ηγέτη των ανταρτών και πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, κατευθύνονται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Μπορ, ανακοίνωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές.
Δυνάμεις του τακτικού στρατού έχουν τον έλεγχο της Μπορ, της πρωτεύουσας του κρατιδίου Τζόγκλεϊ, την οποία ανακατέλαβαν από τους αντάρτες την Τρίτη.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον Ρικ Μάκαρ ότι κινητοποιεί χιλιάδες νεαρούς πολιτοφύλακες της φυλής Λου Νουέρ για να επιτεθούν εναντίον θέσεών της, ενώ η διεθνής κοινότητα ασκεί πιέσεις στις δύο πλευρές να αρχίσουν συνομιλίες για να σταματήσουν οι μάχες.
«Ο δρ Ρικ κινητοποιεί τη νεολαία της φυλής του, έως 25.000 άνδρες και θέλει να τους χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί στην κυβέρνηση” στο ανατολικό κρατίδιο Τζόνγκλεϊ, δήλωσε αργά χθες ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάικλ Μακούι. “Μπορούν να επιτεθούν ανά πάσα στιγμή. Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού προκειμένου να προστατεύσουμε τον άμαχο πληθυσμό».
Ο Μόσες Ρουάι Λατ, εκπρόσωπος των ανταρτών, απάντησε ότι ο Μάκαρ «δεν κινητοποιεί τη φυλή του», αλλά ότι νέοι αυτοί είναι στρατιώτες του τακτικού στρατού που αποφάσισαν να στραφούν κατά της κυβέρνησης.
Το Νότιο Σουδάν μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από σφοδρές μάχες που γρήγορα μπορεί να εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο. Στο επίκεντρο της σύγκρουσης μια αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Σάλβα Κιρ και του πρώην αντιπροέδρου του, του Ρικ Μάκαρ που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.
Ο πρώτος κατηγορεί τον δεύτερο για απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Μάκαρ αρνείται και κατηγορεί τον Κιρ ότι θέλει να εξοντώσει τους αντιπάλους του. Οι δυνάμεις των ανταρτών έθεσαν για μερικές ημέρες υπό τον έλεγχό τους πρωτεύουσες κρατιδίων όπως τη Μπεντιού στο βόρειο πετρελαϊκό κρατίδιο της Ενότητας και τη Μπορ στο κρατίδιο Τζόγκλεϊ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού Φίλιπ Αγκουέρ δήλωσε χθες ότι η κατάσταση ήταν ήρεμη στις μεγαλύτερες εστίες της έντασης των τελευταίων ημερών: στη Μαλακάλ, την πρωτεύουσα του βορειο-ανατολικού κρατιδίου του ‘Ανω Νείλου, πλούσιου σε πετρέλαιο, στη Μπορ ή ακόμη στο κρατίδιο της Ενότητας, όπου ο στρατός δήλωσε ότι απέτρεψε την Παρασκευή επιθέσεις των ανταρτών.
Οι Κιρ και Μάκαρ δέχονται διεθνείς πιέσεις να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να σταματήσουν την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, που βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.
Την Παρασκευή οι ηγέτες χωρών από το Κέρας της Αφρικής και της Ανατολικής Αφρικής έδωσαν προθεσμία έως τις 31 Δεκεμβρίου στους δύο αντιπάλους για να αρχίσουν συνομιλίες και να σταματήσουν τις μάχες. Οι δύο άνδρες δέχτηκαν την αρχή των διαπραγματεύσεων χωρίς να ορίσουν ημερομηνία. Ο Κιρ δήλωσε έτοιμος για “άμεση” κατάπαυση του πυρός. Ο Μάκαρ αρνείται επί του παρόντος να δεσμευτεί, ζητώντας την επίβλεψη κάθε εκεχειρίας και την απελευθέρωση όλων των συμμάχων του που είναι κρατούμενοι.
Πρώτες ενισχύσεις του ΟΗΕ
Το Σάββατο ο εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι οι δυνάμεις του θα εφαρμόσουν κάθε συμφωνία που η κυβέρνηση θα συνάψει με τους αντάρτες αλλά δήλωσε ότι ο στρατός θα απαντήσει σε περίπτωση επίθεσης: «Αν δεχτείτε επίθεση, οφείλετε να απαντήσετε».
Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, από την πλευρά του, επέμεινε στην ανάγκη να απελευθερωθούν οι συνεργάτες του Μάκαρ, κυρίως ο Παγκάν Αμούμ, ο αποπεμφθείς γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος SPLM ο οποίος ορίστηκε από τον πρώην αντιπρόεδρο «επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας».
Η πρόσφατη σύγκρουση στο Νότιο Σουδάν, ανεξάρτητο κράτος από τον Ιούλιο του 2011 μετά την απόσχισή του από το Σουδάν, τροφοδοτείται από μια παλιά πολιτική αντιπαλότητα που χρησιμοποιεί και επιδεινώνει την εθνοτική διάσταση: οι Ντίνκα του Σάλβα Κιρ εναντίον των Λου Νουέρ του Ρικ Μάκαρ.
Εδώ και αρκετές ημέρες, πληροφορίες έρχονται στο φως για βιαιότητες μεταξύ των δύο κοινοτήτων: δολοφονίες, βιασμοί, σφαγές.
Ο απολογισμός ανέρχεται ήδη σε χιλιάδες νεκρούς. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι έχει ανακαλύψει τουλάχιστον έναν ομαδικό τάφο και ότι τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί.
Σύμφωνα με πηγή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκατοντάδες πολίτες του Νοτίου Σουδάν φέρονται επίσης να έχουν καταφύγει στο γειτονικό Σουδάν για να γλιτώσουν από τις μάχες.
Εκτός από τους ηγέτες της περιοχής αυτής που καταβάλλουν προσπάθειες για τερματισμό της κρίσης, οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος οικονομικός και πολιτικός υποστηρικτής του Νοτίου Σουδάν, είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, τις οποίες έχουν προειδοποιήσει με διακοπή της βοήθειάς τους. Η Κίνα, που έχει συμφέροντα στον πετρελαϊκό τομέα του Νοτίου Σουδάν, στέλνει απεσταλμένο. Ο ΟΗΕ άρχισε να στέλνει ενισχύσεις, μετά την απόφασή του να διπλασιάσει σε 12.500 τους κυανόκρανούς του και να στείλει πρόσθετα εναέρια μέσα για την καλύτερη προστασία των πολιτών. Μια πρώτη δύναμη 72 αστυνομικών από το Μπανγκλαντές έφθασε την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.