Η καταβύθιση των χρηματιστηριακών αγορών μετατράπηκε σε ευφορία μετά την θεαματική μεταστροφή του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς με την ανακοίνωση της αναστολής εφαρμογής τους για δεκάδες χώρες πλην της Κίνας.
Στην Ευρώπη, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκτινάχθηκαν κατά το άνοιγμα. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Παρισιού ξεκίνησε με άνοδο 6,35%, της Φρανκφούρτης με 6,57%, του Λονδίνου με 4,66% και του Μιλάνου με 6,83%. Το ελβετικό χρηματιστήριο ξεκίνησε την συνεδρίαση με άνοδο 5,69%.
Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 7,87%, ο δείκτης Nasdaq κατά άνω του 12%.
«Με τον Τραμπ να παίρνει προσωρινά τον δρόμο της αποκλιμάκωσης, οι αγορές ανέκαμψαν δυνατά», σχολίασε ο Jim Reid, οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Αφού εξαπέλυσε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο καταβαραθρώνοντας τις αγορές, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες στην Ουάσινγκτον αναστολή 90 ημερών στην εφαρμογή των υπέρογκων επιπλέον δασμών του κατά δεκάδων χωρών και εταίρων, κυρίως κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι διαθέσεις του παραμένουν απαράλλακτες απέναντι στην Κίνα η οποία εξαιρείται από την εκεχειρία. Μάλιστα ο Τραμπ τιμώρησε την «έλλειψη σεβασμού» εκ μέρους του Πεκίνου ανεβάζοντας στο 125% από το 104% τους δασμούς επί των κινεζικών προϊόντων.

Οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες αντιστάθηκαν ωστόσο. Στις τελευταίες συναλλαγές στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng βρισκόταν στο +2,46%, ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης ενισχυόταν κατά 1,16% και του Σεντζέν κατά 2,25%.
«Η σύνεση πρέπει να παραμείνει στην ημερήσια διάταξη», προειδοποιεί ο Jochen Stanzl του CMC Market υπενθυμίζοντας ότι «οι οικουμενικοί δασμοί του 10% παραμένουν σε ισχύ».
Το να προβλέψει κανείς την επόμενη φάση του εμπορικού πολέμου «είναι σχεδόν αδύνατον», αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν τελείως ξεφύγει από το συνηθισμένο σενάριο», σημειώνει η Ipek Ozkardeskaya, αναλύτρια της Swissquote Bank. Κατά την γνώμη της, «η αβεβαιότητα θα παραμείνει».
Αν και η αμερικανική κυβέρνηση αρνήθηκε ότι η απόφαση για την αναστολή εφαρμογής των δασμών συνδέεται με την πίεση επί των αγορών, «τα σχόλια του Τραμπ έδειξαν κάποιου βαθμού ευαισθησία για χρηματιστηριακό στρες», σχολιάζει ο Jim Reid.
Χθες παραδέχθηκε ότι παρακολουθούσε την πτώση της αμερικανικής αγοράς χρέους, της αγοράς ομολόγων, πριν αποφασίσει την αναστολή και πρόσθεσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ότι διαπίστωσε ότι η επιβολή πρόσθετων δασμών «ήταν λίγο εκφοβιστική».
Τα επιτόκια δανεισμού των ΗΠΑ γνώρισαν εκτίναξη χθες, μέχρι το 4,45%, σε ένδειξη διαφυγής επενδυτών.

Τα αμερικανικά ομόλογα ήταν περιζήτητα διότι προσφέρουν εγγυημένη απόδοση για τους επενδυτές. Οσο μεγαλύτερη ζήτηση έχει ένα ομόλογο εκ μέρους των επενδυτών, τόσο χαμηλότερο είναι το επιτόκιό του.
Το επιτόκιο των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων έφθανε σήμερα κατά το άνοιγμα το 4,32%, έναντι 4,34% κατά το χθεσινό κλείσιμο.
Ο χρυσός γνωρίζει επίσης μεγάλη ζήτηση «παρά την επιστροφή των επενδυτών σε τίτλους μεγαλύτερου ρίσκου», δηλώνει ο Matt Britzman, αναλυτής της Hargreaves Lansdow.
Κατά το σημερινό άνοιγμα, η τιμή του χρυσού ενισχυόταν κατά 0,97% στα 3.112,69 ανά ουγγιά πλησιάζοντας το ρεκόρ των 3.167 δολαρίων ανά ουγγιά.
Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν σε σχέση με χθες λόγω της εμπορικής έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, σύμφωνα με τον Matt Britzman.
Η τιμή του Brent έχανε 1,45% και διαμορφωνόταν στα 64,53 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό WTI έχανε 1,33% για να διαμορφωθεί στα 61,52 δολάρια/βαρέλι.