Στο σωστό δρόμο βρίσκονται οι χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην πρώτη, μετά την ορκωμοσία της, ομιλία στην Βουλή. Επανέλαβε ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύναψης συμφωνιών μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Η Γερμανία είναι ισχυρή, όταν και η Ευρώπη είναι ισχυρή. Η ευρωπαϊκή πολιτική σχεδόν δεν μπορεί πια να διαχωριστεί από την εσωτερική πολιτική», σημείωσε η καγκελάριος μιλώντας ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και διαπίστωσε «πρώτες επιτυχίες» και «επιφυλακτική ανάκαμψη» για την Ευρωζώνη.
Τόνισε μάλιστα για μια ακόμη φορά ότι ο συνδυασμός αλληλεγγύης και ιδίας ευθύνης έχει αποδειχθεί ορθός και δεσμεύθηκε η κυβέρνησή της να λειτουργήσει με γνώμονα την ενίσχυση της Ευρώπης.
«Τώρα πρέπει να ασχοληθούμε με την οικονομική ένωση», δήλωσε η Μέρκελ και επισήμανε ότι τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να προσφεύγουν στην ΕΕ μόνο όταν κάτι πάει στραβά οικονομικά, αλλά θα πρέπει να είναι δυνατό να τους απαιτούνται και οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Θέλουμε να εργαστούμε ώστε στο μέλλον να υπάρχουν δεσμευτικές συμφωνίες τις οποίες θα μπορούν να επεξεργαστούν τα κράτη-μέλη και η Επιτροπή. Για αυτό το θέμα θα μιλήσουμε τώρα για πολλοστή φορά, ενώ θα σημειώσουμε αργή πρόοδο», δήλωσε η Καγκελάριος και αναφέρθηκε στους όρους για την παροχή βοήθειας.
«Πώς θα αναπτύξουμε μια οικονομική και νομισματική ένωση, όταν για παράδειγμα οι επενδύσεις στην έρευνα διαφέρουν τόσο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει γι’ αυτόν τον λόγο να υπάρχουν υποχρεώσεις. «Εάν επρόκειτο να κάνουμε αυτό το άλμα, τότε μπορεί κανείς να φανταστεί ότι τα κράτη τα οποία γα να επιτύχουν αυτούς τους στόχους χρειάζονται περισσότερα μέσα, θα πρέπει ταυτοχρόνως να προχωρήσουν σε εξυγίανση των προϋπολογισμών τους», υπογράμμισε.
«Όποιος θέλει περισσότερη Ευρώπη, θα πρέπει να είναι έτοιμος και να ρυθμίσει εκ νέου ορισμένες αρμοδιότητες», συνέχισε η και ανέδειξε την ανταγωνιστικότητα ως βασική παράμετρο για την θέση της Ευρώπης στο διεθνές περιβάλλον. Συνεχάρη μάλιστα την Ιρλανδία για την ολοκλήρωση του προγράμματος σταθεροποίησης όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αναφερόμενη στην τραπεζική ένωση, η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει τώρα να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν πριν από 20 χρόνια και χαρακτήρισε απαραίτητη μια συνετή ρύθμιση των αγορών.
Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη για μια «κοινωνικά δίκαιη» Ευρώπη και σημείωσε ότι μελλοντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη και στην απασχόληση είναι εφικτές. Δήλωσε δε ότι η μάχη κατά της ανεργίας των νέων παραμένει κεντρική πρόκληση για τα επόμενα χρόνια. Σε μια έμμεση αναφορά στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο για το εμπορικό πλεόνασμα, επισήμανε ότι η Γερμανία θέλει να διατηρήσει την βιομηχανική βάση της και προειδοποίησε ότι «η Ευρώπη δεν θα γίνει πιο ισχυρή, εάν η Γερμανία χάσει θέσεις εργασίας».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καγκελάριος έκανε λόγο για πρόοδο που έχει σημειώσει η Σερβία ώστε η πρώτη συζήτηση να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Αλβανία στη μάχη εναντίον της διαφθοράς. Ειδικά για την Ουκρανία, η κυρία Μέρκελ εξέφρασε την λύπη της για την μη υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης και τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος στο θέμα των δημοκρατικών ελευθεριών. Διευκρίνισε πάντως ότι «δεν γίνεται μια χώρα που βρίσκεται μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ να πρέπει να κάνει μια θεμελιώδη επιλογή για την μία ή την άλλη πλευρά».