Εκνευρισμένος ήταν ο κυβερνήτης της Εμίλια Ρομάνια με όσους θέλουν να κάνουν τζόγκινγκ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ιταλίας σκέφτεται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τον κορονοϊό.
Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την επείγουσα λήψη νέων περιοριστικών μέτρων στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας Covid-19, που έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 3.400 ανθρώπους, στον βαρύτερο απολογισμό θανάτων στον κόσμο.
«Στις προσεχείς 24 έως 48 ώρες είναι πιθανή η επιβολή νέων περιορισμών», ανακοίνωσε ο υπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Φραντσέσκο Μπότσια, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο ενδεχόμενο απαγόρευσης των υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Οι κυβερνήτες των περιοχών της βόρειας Ιταλίας ζητούν επιπλέον απαγόρευση δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη του στρατού για την επιβολή των μέτρων.
«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα οι αριθμοί δεν πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση, ούτε σε ό,τι αφορά τα νέα κρούσματα ούτε σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Λομβαρδίας Ατίλιο Φοντάνα, χωρίς να δώσει ακριβείς αριθμούς.
«Όμως, ακόμη και στην Λομβαρδία πρέπει να εξασφαλίσουμε την λειτουργία του συστήματος υγείας, του αγροδιατροφικού τομέα, της παραγωγής ενέργειας, των μεταφορών», δήλωσε ο Φραντσέσκο Μπότσια που απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία, ενώ παράλληλα υπόσχεται πειθαρχία και επιβολή κυρώσεων σε όσους παραβιάζουν τους περιοριστικούς κανόνες.
«Τώρα τρέχουμε κατοστάρι για να επιλύσουμε τα επείγοντα ζητήματα, όπως των μονάδων της εντατικής. Αύριο θα πρέπει να τρέξουμε μαραθώνιο για όλες τις επιπτώσεις της πανδημίας», είπε.
«Το να τρέχεις στον δρόμο είναι ένας τρόπος παραβίασης των υποχρεώσεών σου ως πολίτη…Οχι στο τζόγκινγκ, ακόμη και το μοναχικό: είναι ένας τρόπος για να εκθέσεις τον εαυτό σου, καθώς και την κοινωνία στην μόλυνση», δήλωσε ο Μαουρίτσιο Καζάσκο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής και της Ιταλικής Ομοσπονδίας Αθλητιάτρων στην Corriere della Sera.
Οι υπαίθριες αυτές δραστηριότητες προς το παρόν επιτρέπονται, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιούνται κατά μόνας και σε μικρή απόσταση από το σπίτι.
«Δεν συμφωνώ τελείως με τους υποστηρικτές μίας γραμμής ακραίας αυστηρότητας. Δεν μπορεί να υπάρχουν γκρίζες ζώνες στις συμπεριφορές μας. Και αναρωτιέμαι επίσης αν οι Ιταλοί έγιναν σπορτίφ από την μία μέρα στην άλλη!».
Ο Στέφανο Μπονατσίνι, ο κυβερνήτης της Εμίλια Ρομάνια, της δεύτερης μετά την Λομβαρδία πλέον πληγείσας περιοχής της Ιταλίας, απαγόρευσε το μεγαλύτερο μέρος των υπαίθριων δραστηριοτήτων χθες.
«Ας έρθει κάποιος να μου πει ότι δεν μπορεί να κάνει χωρίς τζόγκινγκ, να τον πάω μια βόλτα στο νοσοκομείο», έγραψε στο Facebook.
Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ιορδανία
Η Ιορδανία θα επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας από αύριο, Σάββατο, προκειμένου να αποτρέψει τους πολίτες να κυκλοφορούν, με εξαίρεση τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, στην προσπάθεια να καταπολεμηθήσει τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας που θα ισχύσει σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσει στις 07:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) του Σαββάτου μέχρι νεωτέρας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άχμαντ Αλ Αντάιλαχ.
Ο βασιλιάς Αμπντάλα εξέδωσε έκτακτο διάταγμα την περασμένη Τρίτη, το οποίο δίνει στην κυβέρνηση σαρωτικές εξουσίες και η επίκληση του οποίου γίνεται μόνον σε περιόδους πολέμου και καταστροφών προκειμένου να εφαρμοστεί και επιτηρηθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τον στρατό, όπως και άλλα μέτρα.
Πορτογαλία: Δωρεάν στέγαση για τους επαγγελματίες υγείας
Η Σουζάνα Πίρες ντε Ολιβέιρα, γιατρός στο νοσοκομείο San Jose της Λισαβόνας, μετακόμισε από το σπίτι της για να ζήσει μόνη της σε ένα διαμέρισμα, που ανήκει σε ανθρώπους τους οποίους δεν γνωρίζει καν.
Ο λόγος για την ξαφνική αυτή μετακόμιση; Δεν θέλει να διακινδυνεύσει να μεταδώσει τον νέο κορονοϊό στην οικογένειά της.
Λόγω της δουλειάς της, μπορεί εύκολα να ασθενήσει από τη νόσο, εξηγεί η ίδια.
Η 35χρονη ειδικευόμενη στην αναισθησιολογία δεν θέλει να το διακινδυνεύσει, πόσο μάλιστα όταν έχει δύο γιους, ο μικρότερος εκ των οποίων πάσχει από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, με αποτέλεσμα να είναι περισσότερο ευάλωτος στον ιό.
«Είδα στο Facebook μια αγγελία για ένα διαμέρισμα, όπου θα μπορούσα να μείνω δωρεάν. Αποφάσισα, με τον σύζυγό μου, ότι ήταν το καλύτερο για εμένα να φύγω κι έτσι να υπηρετώ τους άλλους και ταυτόχρονο να προστατεύω την οικογένειά μου» είπε η Πίρες ντε Ολιβέιρα, που μετακόμισε στο νέο της διαμέρισμα τη Δευτέρα.
Ιδιοκτήτες ακινήτων στην Πορτογαλία προσφέρουν δωρεάν καταλύματα στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που φοβάται ότι θα εκθέσει τις οικογένειές του στον κορονοϊό, εναντίον του οποίου πολεμούν στη δουλειά τους.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ηλιόλουστη χώρα υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε καλοκαίρι. Όμως, οι ολοένα κι αυστηρότεροι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν οδηγήσει σε μαζικές ακυρώσεις, με αποτέλεσμα πολλά δωμάτια να έχουν μείνει άδεια.
Καθώς η κυβέρνηση κινητοποίησε χιλιάδες επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές στη μάχη εναντίον της νόσου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανεβάζουν μηνύματα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία ενημερώνουν κάθε ενδιαφερόμενο ότι έχουν διαθέσιμα δωμάτια για τους επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
«Δεν ξέρω τι θα έκανα χωρίς αυτήν την πρωτοβουλία», είπε η Πίρες ντε Ολιβέιρα στο Ρόιτερς προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.
«Είναι τόσο σημαντικό… να μπορούμε να υπηρετούμε το λειτούργημά μας όσο καλύτερα μπορούμε και να τους κρατάμε όλους υγιείς».
Μια ομάδα με τίτλο “COVID – Καταλύματα αλληλεγγύης για τους επαγγελματίες υγείας» δημιουργήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Ήδη, καταμετρά 10.000 μέλη και εκατοντάδες αναρτήσεις.
«Ήταν τόσο αυθόρμητο και μας έκανε να νιώθουμε ότι ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό μας», είπε στο Ρόιτερς ο 35χρονος Φρανσίσκο Αλμέιδα ε Κούνα, που εργάζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Πόρτο, στη βόρεια Πορτογαλία.
«Εργαζόμαστε σε άθλιες συνθήκες και δίνουμε μάχη ενάντια σε κάτι τόσο φρικτό. Αυτή η χειρονομία πραγματικά μας κινητοποιεί».
Μια πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ της ένωσης ιδιοκτητών και της αρχής Τουρισμού της Πορτογαλίας προκειμένου να αναπτυχθεί ένα πρωτόκολλο που θα διασφαλίζει ότι όλες οι πλευρές προστατεύονται και ότι τα ακίνητα θα είναι καθαρά.
Πολλοί ιδιοκτήτες εντούτοις δεν περιμένουν.
«Πρόκειται για χάος. Δεν έχουμε χρόνο να περιμένουμε», λέει ο Μπρούνο Ριμπέιρο, που φιλοξενεί τον Κούνα σε ένα από τα σπίτια που έχει στο Πόρτο.
Η Πορτογαλία καταμετρά 785 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού.
Ρωσία: Στα 253 τα κρούσματα
Ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορονοϊό στην Ρωσία έφθασε τα 253 άτομα το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Σε εννέα περιφέρειες της χώρας καταγράφηκαν 54 νέα κρούσματα, ενώ έως αυτή την στιγμή έχουν αναρρώσει και πάρει εξιτήριο 12 άτομα, ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Από το 54 νέα κρούσματα τα 33 καταγράφηκαν στην Μόσχα, όπου υπάρχουν συνολικά 131 κρούσματα. Έξι νέα κρούσματα καταγράφηκαν στην Γιακουτία, τέσσερα κρούσματα καταγράφηκαν στην Αγία Πετρούπολη και τέσσερα στην περιοχή της Σαμάρας, δύο στην περιοχή Κίροφ και δύο στην περιοχή Νοβοσιμπίρσκ και από ένα κρούσμα στις περιοχές της Μόσχας, Ουλιάνοφσκ και Τιουμέν.
Επίσης το τελευταίο εικοσιτετράωρο πήραν εξιτήριο αφού ανάρρωσαν επτά άτομα: τέσσερα στην Μόσχα και τρία στην περιοχή Λιπέτσκ. Καθ’ όλη την περίοδο έχουν πάρει εξιτήριο 12 άτομα, εκ των οποίων εννέα Ρώσοι πολίτες, δύο Κινέζοι πολίτες, και ένας Ιταλός πολίτης. Νωρίτερα είχαν πάρει εξιτήριο τρεις Ρώσοι πολίτες από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.
Το Κέντρο επιχειρήσεων επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των ασθενών με κορονοϊό στην Μόσχα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι άτομα που έφθασαν στην ρωσική πρωτεύουσα από χώρες της Ευρώπης, ενώ μεταξύ των κρουσμάτων είναι και δυο ανήλικοι.
«Μεταξύ των ασθενών είναι δύο ανήλικοι. Ο ένας αφότου αφίχθη από ο εξωτερικό δεν πήγε στο σχολείο, ο δεύτερος πήγαινε στο σχολείο από τις 12 Μαρτίου, και αυτή την στιγμή το σχολείο έχει κλείσει και βρίσκεται σε καραντίνα» αναφέρει το Κέντρο επιχειρήσεων στην ανακοίνωσή του.