Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε μετά τη δολοφονία χθες έξι χωροφυλάκων, ενώ συνεχίζεται η πολιτική κρίση Τα γραφεία του ισλαμιστικού κυβερνώντος κόμματος της Τυνησίας Ενάχντα στην πόλη Κεφ πυρπολήθηκαν σήμερα το πρωί, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι νωρίτερα διαδηλωτές είχαν λεηλατήσει τα γραφεία, ενώ στον δρόμο μπροστά από την πολυκατοικία όπου στεγάζονται υπήρχαν ακόμη υπολείμματα από καμένα λάστιχα.
Τα γραφεία του Ενάχντα βρίσκονται μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι ενός από τους έξι χωροφύλακες που σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια μαχών με μια ένοπλη ομάδα στην περιοχή της Σίντι Μπουζίντ.
Εξάλλου εθνικό πένθος έχει κηρυχθεί σήμερα στην Τυνησία μετά τη δολοφονία των έξι χωροφυλάκων, ενώ η σοβαρή πολιτική κρίση παρατείνεται στη χώρα με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπεκφεύγει στην υπόσχεσή της να εγκαταλείψει την εξουσία.
Αν και η προεδρία κήρυξε τριήμερο πένθος, καμία επίσημη τελετή δεν έχει προγραμματιστεί εξαιτίας του μένους των οικογενειών των θυμάτων εναντίον της κυβέρνησης.
Οι πέντε χωροφύλακες θα κηδευτούν σήμερα το απόγευμα στη Σίντι Μπουζίντ, πρωτεύουσα της επαρχίας όπου σημειώθηκαν χθες οι συγκρούσεις, και την Κασερίν.
Η έκτη κηδεία θα πραγματοποιηθεί στην Κεφ, όπου ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι για να αποτίσουν φόρο τιμής στον χωροφύλακα.
Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, όλοι οι συγγενείς των δολοφονημένων χωροφυλάκων αρνήθηκαν να είναι παρόντες στις κηδείες τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης.
Την προηγούμενη εβδομάδα δεκάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν εκδιώξει τον πρόεδρο της Τυνησίας Μονσέφ Μαρζούκι και τον πρωθυπουργό Άλι Λάραγεντ από την κηδεία δύο άλλων δύο χωροφυλάκων που είχαν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοια επίθεση, καθώς κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να αντιμετωπίσει τις ένοπλες ομάδες των τζιχαντιστών.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η ομάδα των «τρομοκρατών» που ευθύνεται για τον θάνατο των χωροφυλάκων «καταδιώκεται», ενώ η προεδρία της Τυνησίας ανακοίνωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, ότι θα συσκεφθεί σήμερα το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας.
Οι νέες αυτές επιθέσεις των τζιχαντιστών αποσταθεροποιούν ακόμη περισσότερο τη χώρα, η οποία συγκλονίζεται από μια πολιτική κρίση από τα τέλη Ιουλίου μετά τη δολοφονία του βουλευτή της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Μπράχμι, την οποία η κυβέρνηση απέδωσε σε έναν τζιχαντιστή κομάντο.
Η σύγκρουση μεταξύ της ισλαμιστικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης αναζωπυρώθηκε χθες Τετάρτη με την αναβολή για την Παρασκευή του «εθνικού διαλόγου».
Οι αντιπολιτευόμενοι κατηγορούν την κυβέρνηση του Λάραγεντ ότι δεν έχει εκφράσει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να παραιτηθεί και να δώσει τη θέση της σε μια κυβέρνηση ανεξάρτητων.
Βάσει του οδικού χάρτη που συντάχθηκε από μεσολαβητές, η κυβέρνηση πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του εθνικού διαλόγου.
Ο Λάραγεντ δεσμεύθηκε χθες βράδυ «επί της αρχής» ότι η κυβέρνησή του πρόκειται να παραιτηθεί.
«Επιθυμούμε μια γραπτή δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα παραιτηθεί τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη του εθνικού διαλόγου», δήλωσε ο Τζιλάνι Χαμάμι του Εργατικού Κόμματος και μέλος ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Ο βασικός μεσολαβητής για την έξοδο της χώρας από την κρίση, το εργατικό συνδικάτο UGTT, ανέβαλε για αύριο Παρασκευή τις διαπραγματεύσεις για τον εθνικό διάλογο, προκειμένου να λάβει από τον Λάραγεντ «διευκρινίσεις».
Εξάλλου οπαδοί της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να διαδηλώνουν καθημερινά στην πλατεία Κάσμπα στην Τύνιδα, όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης, ενώ μερικές δεκάδες εξ αυτών πέρασαν εκεί τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη.