Η πολιτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί «εργαλείο» για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε, στις Βρυξέλλες, με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο κ. Μπορίσοφ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη βουλγαρική κυβέρνηση, επισήμανε την ενεργή υποστήριξη και δέσμευση των θεσμικών οργάνων της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και τόνισε ότι η πολιτική διεύρυνσης φέρνει την ευημερία τόσο σ’ αυτή την περιοχή όσο και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε πως η Σόφια συμμερίζεται τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα ολοένα και μεγαλύτερης σημασίας, το οποίο απαιτεί προσπάθειες επίλυσης από όλες τις χώρες. Σημείωσε, δε, ότι σε χώρες με μεγάλο μερίδιο άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα θα απαιτήσει σημαντικά μεγαλύτερες επενδύσεις και ενεργά κοινωνικά μέτρα.
«Η Βουλγαρία έχει προτεραιότητα να εξασφαλίσει μια σταδιακή, κοινωνικά και οικονομικά δίκαια μεταβατική περίοδο στην κλιματική ουδετερότητα, η οποία απαιτεί σημαντικούς πόρους και ένα πιο φιλόδοξο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο» ανέφερε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία να διαπιστώσει ότι οι μελλοντικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νομοθεσία για το κλίμα λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές ιδιαιτερότητες και βασίζονται σε λεπτομερή εκτίμηση των επιπτώσεων για κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο πλευρές σημείωσαν τις ενεργές προσπάθειες της Βουλγαρίας για την εκπλήρωση των κριτηρίων αναφοράς του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM). Ο κ. Μπορίσοφ ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντικειμενική εκτίμηση των συνεχών προσπαθειών της χώρας και των αποτελεσμάτων της στην τελευταία έκθεση του CVM τον Οκτώβριο του 2019.
Ανέφερε ακόμα πως η Σόφια παραμένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις της δικαστικής εξουσίας και στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό, η Βουλγαρία αναμένει από την Επιτροπή να λάβει επίσημη απόφαση για τον τερματισμό του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης.