Ο Howard Schultz μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν. Ο John Paul DeJoria πουλούσε σαμπουάν ενώ το πρώτο κοινό που είχε να αντιμετωπίσει η Oprah Winfrey ήταν το εκκλησίασμα στην εκκλησία της γιαγιά της στο Μισσισιπί.

Σήμερα είναι όλοι τους δισεκατομμυριούχοι…

Από τα 400 άτομα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δισεκατομμυριούχων του Forbes, τα 273 είναι αυτοδημιούργητοι.

Το γεγονός ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των πιο πλούσιων ανθρώπων στη λίστα του 2013 είχαν ξεκινήσει τη ζωή τους σε καταστάσεις και συγκυρίες εκ διαμέτρου αντίθετες από τον υπερπολυτελή βίο που διανύουν τώρα, αποτελεί για πολλούς μια απόδειξη της… πρόσβασης που μπορεί να έχει κανείς στο… «αμερικανικό όνειρο».

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως τα κατέγραψε η αρθρογράφος του Forbes Kathryn Dill.

Στο νούμερο 110 της λίστας βρίσκεται ο John Paul DeJoria


Τότε: Μεγάλωσε στο Echo Park του Λος Άντζελες. Μια μέρα η μητέρα του απευθυνόμενη στον ίδιο και τον αδερφό του τούς είπε ότι μπορεί να είχαν μόνο 27 σεντς, αλλά αφού είχαν φαγητό στο ψυγείο, μια μικρή αυλή και ευτυχία… ήταν ήδη πλούσιοι. Αφού ίδρυσε την εταιρεία John Paul Mitchell Systems το 1980, ο DeJoria ζούσε μέσα στο αυτοκίνητό του πουλώντας προϊόντα από πόρτα σε πόρτα.

Τώρα: Στα «παιχνίδια» του περιλαμβάνεται ένα ιδιωτικό τζετ, ένα δικό του τρένο με τρεις καμπίνες, ένα μάστερ δωμάτιο και μια τραπεζαρία, το οποίο έχει έξοδα συντήρησης 10.000 δολάρια το μήνα.

Στο νούμερο 122 της λίστας βρίσκεται ο Shahid Khan


Τότε: Ο Khan πήγε στις ΗΠΑ από το Πακιστάν, για να σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Τότε δούλευε σκληρά, πλένοντας πιάτα για 1,2 δολάρια την ώρα.

Τώρα: Είναι ιδιοκτήτης της Flex-N-Gate, μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες των ΗΠΑ, καθώς επίσης και των Jacksonville Jaguars και της ομάδας Fulham.

Στο νούμερο 184 της λίστας βρίσκεται η Oprah Winfrey


Τότε: Γεννήθηκε στο Μισσισιπί από μια έφηβη χωρίς πατέρα. Πέρασε τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής της με τη γιαγιά της σε συνθήκες φτώχειας στην επαρχία και στη συνέχεια μεταφερόταν από πόλη σε πόλη σε διάφορα μέλη της οικογένειάς της. Το έσκασε στην εφηβεία της για να ξεφύγει από την κακοποίηση που δεχόταν.

Τώρα: Διάσημη παρουσιάστρια και ιδιοκτήτρια τηλεοπτικού σταθμού που φέρει το αρχικό γράμμα του ονόματός της, η Όπρα Γουίνφρεϊ έχει ιδιοκτησία στη Χαβάη και μια υπερπολυτελή έπαυλη στη Santa Barbara. Έχει ξοδέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για τον οργανισμό Oprah Winfrey Leadership Academy που στηρίζει σχολεία θηλέων στη Νότια Αφρική.

Στο νούμερο 273 της λίστας βρίσκεται ο Howard Schultz


Τότε: Γιος φορτηγατζή, μεγάλωσε στο Canarsie Bayview στο Μπρούκλιν. Η οικογένειά του έμεινε ξεκρέμαστη όταν ο πατέρας του έχασε τη δουλειά του μετά από έναν τραυματισμό που είχε. Ήταν ο πρώτος από την οικογένειά του που αποφοίτησε από το κολέγιο. Όταν ξεκίνησε τα Starbucks η μητέρα του τού είχε πει: “Ποιος θα θέλει να αγοράζει καφέδες;”.

Τώρα:
Υποστηρίζει την ισότητα στο γάμο. Οι πολιτικές παρεμβάσεις του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «δυσλειτουργική ομοσπονδιακή κυβέρνηση», κίνησαν το ενδιαφέρον του προέδρου Ομπάμα.

Στο νούμερο 3 της λίστας βρίσκεται ο Larry Ellison


Τότε: Η μητέρα του τον έδωσε για υιοθεσία στο θείο και τη θεία της όταν ήταν μόλις 9 μηνών επειδή είχε πνευμονία. Ο Ellison δεν ξαναείδε ποτέ τη βιολογική του μητέρα μέχρι τα 48 του χρόνια.

Τώρα: Ο ιδρυτής της Oracle έχει τουλάχιστον πέντε σπίτια, μια εκτενή συλλογή ιαπωνικών έργων τέχνης και του ανήκει το νησί Lanai στη Χαβάη. Στο παρελθόν είχε ξοδέψει πάνω από 100 εκατ. δολάρια για να διαγωνιστεί στους ιστιοπλοϊκούς αγώνες America’s Cup.