Οι πιθανότητες του Εργατικού κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία μειώνονται μέρα με την ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση Newspoll που δημοσιεύει η εφημερίδα «The Australian».

Η δημοσκόπηση, που έγινε στις αμφίρροπες έδρες Ντόμπελ και Ρόμπερτσον της Νέας Νότιας Ουαλίας, δείχνει ότι η δύναμη του Εργατικού Κόμματος μειώθηκε 8% σε σχέση με τις εκλογές του 2010.

Αν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης επαληθευτούν και στις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου, τότε ο Συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών θα κερδίσει και τις δύο έδρες από το Εργατικό Κόμμα.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο της ίδιας δημοσκόπησης όμως είναι ότι ο Τόνι Άμποτ (47%) θεωρείται πλέον «πιο κατάλληλος» για πρωθυπουργός από τον Κέβιν Ραντ (41%).

Και ενώ συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία, οι Φιλελεύθεροι εξήγγειλαν νέα δρακόντεια μέτρα για τους αιτούντες άσυλο από την Αυστραλία.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ ανακοίνωσε ότι αν κερδίσει τις εκλογές θα δημιουργήσει μια «οικονομική ζώνη» στη Βόρεια Αυστραλία με στόχο την ανάπτυξή της. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις της περιοχής θα πληρώνουν και λιγότερους φόρους.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, με τη σειρά του ανακοίνωσε νέα μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη της Τασμανίας και κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα ότι προσπαθεί να αντιγράψει την πολιτική του, όσον αφορά τη Βόρεια Αυστραλία.

Παράλληλα η κυβέρνηση πιέζει την αντιπολίτευση να ανακοινώσει την κοστολόγηση των προγραμμάτων της για να ξέρουν οι ψηφοφόροι από πού θα προέλθουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που θα απαιτηθούν για την υλοποίηση του προγράμματος του Συνασπισμού Φιλελευθέρων-Εθνικών.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Τόνι Άμποτ, δήλωσε ότι το κοστολογημένο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας.