Η υπουργός Δικαιοσύνης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει άποψη για την κατηγορία περί βασανιστηρίων που διατυπώθηκε εναντίον της Κίνας, από έναν πολίτη του Χονγκ Κονγκ που εργαζόταν στο βρετανικό προξενείο στην πόλη.
Ο Σάιμον Τσενγκ, ο οποίος εργαζόταν για τη βρετανική κυβέρνηση για σχεδόν δύο χρόνια, δήλωσε πως υπέστη ξυλοδαρμό και στέρηση ύπνου από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών στην Κίνα προκειμένου να αναγκαστεί να τους δώσει πληροφορίες για ακτιβιστές που ηγούνται των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπουργός Δικαιοσύνης, Τερέζα Τσενγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο, δήλωσε ότι θα αναφέρει την υπόθεση στις αρμόδιες κινεζικές αρχές.
«Πολλά πράγματα αναφέρονται συχνά και μερικές φορές είναι εξαιρετικά σημαντικό να συγκεντρωθούν όλα τα γεγονότα και [να αξιολογηθεί] η εγκυρότητά τους προτού διαμορφωθεί οποιαδήποτε άποψη», δήλωσε στα αγγλικά η Τσενγκ, η οποία δεν έχει συγγενική σχέση με τον Σάιμον Τσενγκ, απαντώντας σε ερώτηση αν η αναφορά για βασανιστήρια της προκαλεί ανησυχία.
«Άρα προτιμώ να κρατήσω τη γνώμη μου μέχρι να έχω την ευκαιρία να συγκεντρώσω και να αναλύσω οποιεσδήποτε πληροφορίες θα έχω στη διάθεσή μου», πρόσθεσε.
Η υπουργός Δικαιοσύνης, που τραυματίστηκε στον καρπό στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα όταν διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν εναντίον της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ την έριξαν στο έδαφος, έκανε έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο συμβάν και τη φερόμενη κακομεταχείριση του Σάιμον Τσενγκ.
«Ανέφερα το συμβάν στην αστυνομία και θα τον παρότρυνα να κάνει το ίδιο με τις αντίστοιχες αρχές στην ηπειρωτική χώρα», είπε, αφού εξιστόρησε τις ιατρικές λεπτομέρειες του τραυματισμού της στον καρπό.
«Υπάρχει συνήθως ένας τρόπος με τον οποίο αυτά τα θέματα μπορούν να κοινοποιηθούν», είπε απαντώντας στην ερώτηση πώς ο Τσενγκ θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί στις κινεζικές αρχές για βασανιστήρια που φέρεται να διαπράχθηκαν από τις ίδιες τις κινεζικές αρχές.
Σε μια περιγραφή 8.000 λέξεων των εμπειριών του, ο Σάιμον Τσενγκ εξιστόρησε έναν εφιάλτη επαναλαμβανόμενης φυσικής κακοποίησης, απειλών και ανάκρισης για τη φερόμενη ανάμιξη της Βρετανίας στις διαδηλώσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας δήλωσε πως η κακομεταχείριση ισοδυναμεί με βασανιστήρια και κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στο υπουργείο Εξωτερικών.