Βασανιστήρια στην Κίνα καταγγέλλει πρώην εργαζόμενος στο προξενείο της Βρετανίας στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Simon Cheng, πολίτης του Χονγκ Κονγκ, που εργαζόταν για τη βρετανική κυβέρνηση για περίπου δύο χρόνια, βρέθηκε υπό κράτηση για 15 μέρες, στη διάρκεια ταξιδιού του στην ηπειρωτική Κίνα τον Αύγουστο, με την κατηγορία της υποκίνησης πολιτικής αναταραχής.
«Ήμουν αλυσοδεμένος, με δεμένα μάτια και με κουκούλα στο κεφάλι» περιγράφει ο 29χρονος στο BBC.
Πηγές της βρετανικής κυβέρνησης εκτιμούν πως ο ισχυρισμός του, ότι ξυλοκοπήθηκε και εξαναγκάστηκε να υπογράψει την απολογία του, είναι αξιόπιστος.
Μετά τη δημοσίευση του εν λόγω ρεπορτάζ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντομινίκ Ράαμπ κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη στο Λονδίνο για εξηγήσεις.
«Είμαστε εξοργισμένοι από αυτή την κακομεταχείριση που δέχθηκε ο κ. Cheng ενώ βρισκόταν υπό κράτηση στην Κίνα, και έχουμε ξεκαθαρίσει πως αναμένουμε οι κινεζικές αρχές να εξετάσουν την υπόθεση και να αποδώσουν ευθύνες» τόνισε ο Βρετανός υπουργός.
Η κινεζική πλευρά δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση, ενώ κρατικά μέσα έχουν αναφέρει πως ο 29χρονος συνελήφθη για επαφές με εκδιδόμενη γυναίκα.
Όσα αφηγείται ο άνδρας στο BBC- μεταξύ άλλων και πως είδε κι άλλους πολίτες του Χονγκ Κονγκ υπό κράτηση στην Κίνα– θέτουν υπό αμφισβήτηση αυτή την εκδοχή και είναι πιθανό να ενισχύσουν τους φόβους των διαδηλωτών για εκμηδένιση των ελευθεριών τους από το κινεζικό καθεστώς.
«Λένε πως εργάζονται για τις μυστικές υπηρεσίες και πως δεν υπάρχουν ανθρώπινα δικαιώματα» αφηγείται. «Και μετά αρχίζουν τα βασανιστήρια».
Ποιος είναι ο Simon Cheng και πώς εξαφανίστηκε
Στα καθήκοντά του ήταν να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Σκωτία, και για τον σκοπό αυτό ταξίδευε συχνά στην Κίνα. Τον Ιούνιο, με το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, ανέλαβε εθελοντικά ακόμα έναν ρόλο. «Το Βρετανικό Προξενείο ζήτησε συλλογή πληροφοριών για τις διαδηλώσεις» εξηγεί. Ως υποστηρικτής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας ο ίδιος του ήταν εύκολο να βρει διασυνδέσεις και με τη συναίνεση του προξενείου εγγράφηκε σε κάποιες από τις ομάδες στα social media μέσω των οποίων οι διαδηλωτές συντόνιζαν τις ενέργειές τους.
Για τις υπηρεσίες αυτές πληρώθηκε επιπλέον.
Αποστολή του δεν ήταν σε καμία περίπτωση να κατευθύνει οτιδήποτε αλλά μόνο να παρατηρεί- κάτι που κάνουν πολλές πρεσβείες.
Η Κίνα όμως είχε ήδη αρχίσει να κατηγορεί τη Βρετανία πως ανακατεύεται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ και οι Βρετανοί πολιτικοί να εκφράζονται ολοένα και πιο ανοιχτά υπέρ των διαδηλωτών.
Στις 8 Αυγούστου εστάλη από το προξενείο σε επιχειρηματικό συνέδριο στην πόλη Σενζέν της Κίνας. Και δεν το ήξερε, αλλά η ζωή του επρόκειτο να αλλάξει για πάντα.
Μετά τη λειτουργία της υπερταχείας, που συνδέει Χονγκ Κονγκ και Σενζέν, πέρσι, νέο συνοριακό φυλάκιο τοποθετήθηκε μέσα στον σταθμό West Kowloon, στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ. Εκεί σταμάτησαν οι Κινέζοι αστυνομικοί, καθώς επέστρεφε από το ταξίδι του. Τον έβαλαν σε ένα τρένο, τον έστειλαν πίσω στη Σενζέν και το παρέδωσαν σε τρεις άνδρες με πολιτικά της Εθνικής Αστυνομίας της Κίνας.
Οι ανατριχιαστικές περιγραφές
Όπως περιγράφει, τον κρεμούσαν με αλυσίδες και χειροπέδες και των ρωτούσαν για την εμπλοκή του στις διαδηλώσεις, με στόχο, όπως λέει, να τον εξαναγκάσουν να ομολογήσει πως υποκινούσε τις ταραχές για λογαριασμό του βρετανικού κράτους.
Τον ανάγκαζαν να μένει για ώρες σε δύσκολες στάσεις- για παράδειγμα να κάθεται σε βαθύ κάθισμα ακουμπισμένος σε τοίχο- και τον χτυπούσαν αν κουνιόταν. «Χτυπούσαν στα κόκαλα, όπως τους αστραγάλους, ή κάθε ευάλωτο σημείο του σώματος» αφηγείται.
Τον υπέβαλλαν, όπως περιγράφει, σε στέρηση ύπνου, με τους ανθρώπους που τον ανέκριναν να τον αναγκάζουν να τραγουδά τον κινεζικό εθνικό ύμνο για να μείνει ξύπνιος.
Και, όπως πιστεύει, δεν ήταν ο μόνος πολίτης του Χονγκ Κονγ που έζησε τέτοια; βασανιστήρια.
«Είδα πολλούς πολίτες του Χονγκ Κονγκ να συλλαμβάνονται και να ανακρίνονται. Άκουσα κάποιον να λέει στα καντονέζικα: ‘Σήκωσε τα χέρια σου, έτσι δεν σήκωνες και τις σημαίες στις διαδηλώσεις;’»
Του ζήτησαν να δώσει ονόματα διαδηλωτών, από πάνω από χίλιες φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις.
«Η μυστική αστυνομία έλεγε πως κατά ομάδες διαδηλωτές του Χονγκ Κογνκ συλλαμβάνονταν και κρατούνταν στην Κίνα» προσθέτει.
Κρατώντας τον δεμένο σε καρέκλα και τραβώντας τον από τα μαλλιά, προσπάθησαν αν τον εξαναγκάσουν να ανοίξει το κινητό του χρησιμοποιώντας τη λειτουργία αναγνώρισης προσώπου.
Μόλις απέκτησαν πρόσβαση, άρχισαν να τυπώνουν τα email με τις πληροφορίες που είχε στείλει στο βρετανικό προξενείο αναφορικά με τις διαδηλώσεις.
«Τους έλεγα πως η Βρετανία δεν προσέφερε πόρους ούτε βοηθούσε τους διαδηλωτές» συνεχίζει. Αλλά δεν είχε νόημα, τον έκαναν να βιντεοσκοπήσει δύο ομολογίες, μία περί «προδοσίας της πατρίδας» και ακόμα μία για «πορνεία».
Όπως ο ίδιος λέει, στη διάρκεια του ταξιδιού του είχε έρθει σε επαφή με συγγενείς ενός φίλου του Κινέζου, ο οποίος είχε συλληφθεί για συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για να τον βοηθήσει. Πιστεύει πως αυτό, μαζί με τη θέση του στο βρετανικό προξενείο, έπαιξαν εξίσου ρόλο στη σύλληψή του.
Όπως αφηγείται ο Cheng, την 11η μέρα της κράτησής του η αντιμετώπισή του ξαφνικά βελτιώθηκε- ήταν η πρώτη ημέρα που άρχισε να γίνεται αναφορά στο όνομά του από διεθνή μέσα.
Κυβερνητικές πηγές στο Λονδίνο λένε πως παρασκηνιακά ήταν σε εξέλιξη έντονες διπλωματικές διεργασίες για την απελευθέρωσή του.