Εισήγηση, προκειμένου ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα να επωφεληθεί από καθεστώς ημιελευθερίας, ωσότου ολοκληρώσει την έκτιση της ποινής του, έκανε η εισαγγελία καταπολέμησης της διαφθοράς.
Ο Λούλα είναι φυλακισμένος από τον Απρίλιο του 2018 στο Παρανά (νότια), μετά την καταδίκη του σε ποινή οκτώ χρόνων και δέκα μηνών κάθειρξης για διαφθορά.
Αφού εξέτισε το ένα έκτο της ποινής του, ο πρώην αρχηγός του κράτους έχει δικαίωμα από τη Δευτέρα να επωφεληθεί από καθεστώς ημιελευθερίας ή κράτησης κατ’ οίκον, κάτι πάντως που ο ίδιος απορρίπτει.
Οι εισαγγελείς που χειρίστηκαν την επιχείρηση Lava Jato («πλύσιμο αυτοκινήτου εξπρές», για το σκάνδαλο της Petrobras) θεωρούν ότι ο Λούλα πληροί τα κριτήρια για «ελαφρύτερο καθεστώς», αφού έχει εκτίσει μέρος της ποινής και έχει επιδείξει καλή συμπεριφορά.
«Ο Λούλα πρέπει να ανακτήσει πλήρως την ελευθερία του διότι δεν διέπραξε κανένα αδίκημα και καταδικάστηκε έπειτα από μια παράνομη διαδικασία που σημαδεύτηκε από κατάφωρες παρατυπίες», έκρινε ο δικηγόρος του Κριστιάνου Ζανίν. Πρόκειται πάντως να παρουσιάσει τον φάκελο στον Λούλα ώστε να πάρει την απόφασή του.
Ο Λούλα καταδικάστηκε για παθητική διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε μια υπόθεση που αφορούσε την ανακαίνιση εξοχικού που σκόπευε να αγοράσει με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων σε κατασκευαστική εταιρεία. Η ποινή του μειώθηκε σε δεύτερο βαθμό, από 12 σε 8 χρόνια και 10 μήνες κάθειρξη. Δηλώνει εξαρχής αθώος. Διατείνεται ότι η δίωξη σε βάρος του αποτελούσε σκευωρία με σκοπό να του στερηθεί η δυνατότητα να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2018.