Κάλεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, προκειμένου να τερματίσουν την πολιτική της άσκησης «μέγιστης πίεσης» στη χώρα του απηύθυνε ο πρόεδρος του Ιράν, Χοσάν Ροχανί. Όπως ανέφερε σχετικά, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, η Τεχεράνη θα υπαναχωρήσει περαιτέρω από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε βάσει της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 -αν κάτι τέτοιο χρειαστεί.
«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η επιθετικότητα δεν θα έχει όφελος και πρέπει να εγκαταλείψουν την πολιτική τους της άσκησης μέγιστης πίεσης στο Ιράν… οι δεσμεύσεις του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία είναι ανάλογες με των άλλων μερών και θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.
Επίσης, ο αντιπρόσωπος του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη, Ματζίντ Ταχτεραβαντσί, δήλωσε πως η αποπομπή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, δεν θα ωθήσει την Τεχεράνη να ξανασκεφθεί τις συνομιλίες με την αμερικανική πλευρά.
«Η αποχώρηση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζόν Μπολτον, από την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν θα ωθήσει το Ιράν να ξανασκεφθεί να συνομιλήσει με τις ΗΠΑ», επισήμανε ο Ταχτεραβαντσί σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ιρανός μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει περιθώριο για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν παραμένουν σε ισχύ, σύμφωνα πάντα με το IRNA.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει «καμία προσδοκία» μετά την αποπομπή του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
«Έχουμε παρατηρήσει πολλές φορές στο παρελθόν πως οι παραλλαγές στην αμερικανική κυβέρνηση δεν επιφέρουν καμία βελτίωση. Γι΄αυτό δεν έχουμε καμιά προσδοκία», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
«Θα κρίνουμε από τις πράξεις, όχι από τις δηλώσεις ή από τις προθέσεις. Όταν δούμε πρόοδο, τότε θα μπορούμε να πούμε ότι κάτι άλλαξε», επισήμανε καταληκτικά ο Ριαμπκόφ.