Ο αρχηγός του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), Πέπε Γκρίλο, χαρακτήρισε «καταστροφή» την επιλογή των κύριων ιταλικών κομμάτων να προτείνουν τον πρώην συνδικαλιστή, και «άνθρωπο του συστήματος» – όπως είπε χαρακτηριστικά – Φράνκο Μαρίνι, για την προεδρία. «Οι αρχηγοί της δεξιάς και της αριστεράς συναντήθηκαν τη νύκτα σε ένα δωμάτιο για να αποφασίσουν για την τύχη 60 εκατομμυρίων ανθρώπων», σημείωσε.

«Επελέγη από τον Μπερλουσκόνι, αυτό σημαίνει πως θα εγγυηθεί ότι ο Μπερλουσκόνι θα παραμείνει στη θέση του», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πέπε Γκρίλο αναφερόμενος στις δικαστικές διαδικασίες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη σε βάρος του «Καβαλιέρε» και μπορεί να οδηγήσουν σε καταδίκες του τους προσεχείς μήνες.

Στην Ιταλία, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θεωρείται εγγυητής του Συντάγματος, είναι επίσης πρόεδρος του Ανώτερου Δικαστικού Συμβουλίου και έχει το δικαίωμα να δίνει χάρη σε καταδικασμένους.

Ο Μαρίνι «ήταν χριστιανοδημοκράτης, συνδικαλιστής, πρόεδρος της Γερουσίας», υπενθύμισε ο αρχηγός του M5S, το οποίο ψηφίσθηκε από το ένα τέταρτο των Ιταλών στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Γκρίλο επέκρινε το γεγονός ότι τα κύρια ιταλικά κόμματα, το αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Πιέρ Λουίτζι Μπερσάνι, το δεξιό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PDL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και οι κεντρώοι του Μάριο Μόντι, συμφώνησαν χθες το βράδυ στο όνομα του Μαρίνι.

Ο Γκρίλο εκτιμά πως παρόλα αυτά, ο υποψήφιος που επελέγη από το M5S, ο νομικός και διανοούμενος Στέφανο Ροντοτά, διατηρεί όλες τις ελπίδες του στην προεδρική εκλογή, η οποία διεξάγεται με μυστική ψηφοφορία και στους τρεις πρώτους γύρους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.

Η ανακοίνωση της επιλογής του Μαρίνι προκάλεσε ένταση στους κόλπους της πλειοψηφούσας αριστεράς του Μπερσάνι, ένα μέρος των κοινοβουλευτικών της οποίας έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα απόσχουν ή θα ψηφίσουν άλλο υποψήφιο.

«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον Ροντοτά. Αν κάποιος θέλει να τον ψηφίσει, υπέροχα! Μπορούμε να συνεργαστούμε», δήλωσε ο Γκρίλο.