Ο Φράνκο Μαρίνι, o υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας της κεντροαριστεράς που χαίρει της υποστήριξης και της κεντροδεξιάς παράταξης υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε σύντομη δήλωσή του ευχήθηκε να υπερισχύσει πνεύμα ενότητας στο εσωτερικό της προοδευτικής παράταξης. «Εύχομαι να ξαναβρεί το κόμμα μου, οι Δημοκρατικοί, μια πραγματική ενότητα. Είναι μια σκληρή μάχη και ελπίζω να δοθεί με τον σωστό τρόπο», είπε ο Μαρίνι λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο 80χρονος Μαρίνι αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής μπορεί να εκλεγεί ήδη από την πρώτη ψηφοφορία, η οποία ξεκίνησε στις 10:00 (ώρα Ιταλίας, 11:00 ώρα Ελλάδας).
Στην διαδικασία συμμετέχουν 1.007 βουλευτές, γερουσιαστές, και εκπρόσωποι νομών. Κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων. Από την τέταρτη και πέρα, το 50% συν μια ψήφος.
Την υποψηφιότητα Μαρίνι στηρίζουν το PD, το κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η κεντρώα δύναμη του Μάριο Μόντι Επιλογή Πολιτών (SC) και όπως ανακοίνωσε επίσημα πριν από λίγο, η Λέγκα του Ρομπέρτο Μαρόνι.
Μέρος του PD – περίπου το ένα τρίτο των στελεχών του κόμματος – εξέφρασε, σε συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε αργά την νύχτα, την ρητή αντίθεσή του στην υποψηφιότητα αυτή, και δεν αποκλείεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του νομικού Στέφανο Ροντοτά, που έχει προταθεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), του Μπέπε Γκρίλο.
Τον Ροντοτά ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ψηφίσει το μικρό κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία», του Νίκι Βέντολα, που μετέχει στην κεντροαριστερή συμμαχία και θεωρεί ότι η υποψηφιότητα Μαρίνι δεν καλύπτει τις απαιτήσεις ανανέωσης της ιταλικής κοινωνίας.
Οι αναγκαίες ψήφοι για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος κατά τις πρώτες τρεις ψηφοφορίες είναι 672. Υπολογίζεται ότι διαθέτει τουλάχιστον επτακόσιες ψήφους.
Αλλά η ψηφοφορία είναι μυστική και η ιστορία της ιταλικής αβασίλευτης Δημοκρατίας μας έχει συνηθίσει σε ουκ λίγες εκπλήξεις.