Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες σε κοινή δήλωση με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε σήμερα από την Ιερουσαλήμ ότι τα χημικά όπλα που είναι αποθηκευμένα στη Συρία «δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών ομάδων».

«Η συριακή πυρηνική δυνατότητα έχει ευτυχώς καταστραφεί, αλλά δυστυχώς παραμένει το οπλοστάσιο των χημικών όπλων», προειδοποίησε ο κ. Πέρες, αναφερόμενος στην καταστροφή από το Ισραήλ ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στην ανατολική Συρία τον Σεπτέμβριο του 2007. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα όπλα να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών, αυτό θα οδηγήσει σε μια φοβερή τραγωδία», πρόσθεσε ο Πέρες.

Ο ισραηλινός υπουργός Πληροφοριών και Στρατηγικών Υποθέσεων, Γιουβάλ Στάινιτς, δήλωσε στον στρατιωτικό ραδιοσταθμό ότι χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία από τους αντάρτες ή από την κυβέρνηση.

«Είναι σαφές ότι τα χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά των σύρων πολιτών από τους αντάρτες ή από την κυβέρνηση. Είναι ένα πολύ ανησυχητικό γεγονός για μας και θα πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό επειγόντως», τόνισε ο Στάινιτς.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ κατηγόρησε επίσης το λιβανικό σιιτικό κίνημα της Χεζμπολάχ, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος και του Ιράν, ότι «συνεχίζει να συσσωρεύει όπλα και να απειλεί τους πολίτες μας στα βόρεια σύνορα, θέτοντας στο στόχαστρο αθώους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

«Η Χεζμπολάχ καταστρέφει το Λίβανο και υποστηρίζει τη βάρβαρη σφαγή του λαού της Συρίας από τον Άσαντ», τόνισε ο Πέρες.

Ο κ Πέρες επανέλαβε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ένα πυρηνικό Ιράν.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στην πολιτική σας, η οποία καλεί πρωτίστως να προσφύγουμε σε μη στρατιωτικά μέσα, αλλά με μια σαφή ένδειξη ότι υπάρχουν και άλλες επιλογές στο τραπέζι», δήλωσε ο Πέρες στον αμερικανό πρόεδρο. «Έχετε καταστήσει σαφές ότι πρόθεσή σας δεν είναι η αντιμετώπιση αλλά η πρόληψη».

Ο Ομπάμα δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο περιεχόμενο της συνομιλίας του με τον κ. Πέρες, λέγοντας μόνο ότι προσέγγισαν μια ποικιλία θεμάτων, «από τις ιστορικές αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, στους κινδύνους ενός Ιράν με πυρηνικά όπλα και την επιτακτική ανάγκη για ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Σε συνέντευξή του στην ισραηλινή τηλεόραση την παραμονή της επίσκεψής του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ εκτίμησε σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο το διάστημα που απαιτείται για να αποκτήσει πυρηνικά όπλα το Ιράν και επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές είναι πάνω στο τραπέζι.