Ο νυν υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Άλι Λάραγεντ επελέγη από το κόμμα του, το ισλαμιστικό Ενάχντα, ως υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού.

Την είδηση γνωστοποίησε ο ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος Ρασίντ Γανούσι από τη σελίδα του στο Facebook και επιβεβαίωσε αξιωματούχος του κόμματος και ο γιος του ηγέτη του, ο Μουάντ Γανούσι.

«Είναι επισήμως ο υποψήφιος του Ενάχντα για την πρωθυπουργία», δήλωσε ο Μουάντ Γανούσι. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο πατέρας του και ο Άλι Λάραγεντ πρόκειται να μεταβούν στην προεδρία για να υποβάλουν την υποψηφιότητα. Ο αρχηγός του κράτους, Μονσέφ Μαρζούκι, θα πρέπει να δεχθεί το διορισμό αυτό για να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ο νυν υπουργός Εσωτερικών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Χαμάντι Τζεμπάλι παραιτήθηκε στην αρχή της εβδομάδας αφού απέτυχε να σχηματίσει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών εξαιτίας της αντίθεσης του Ενάχντα.

Η πρωτοβουλία αυτή είχε στόχο την έξοδο της χώρας από τη χειρότερη πολιτική κρίση που έχει αντιμετωπίσει από την επανάσταση του Ιανουαρίου 2011 και την οποία προκάλεσε η δολοφονία, στις 6 Φεβρουαρίου, του αντιισλαμιστή αντιπολιτευόμενου πολιτικού Σόκρι Μπελαΐντ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Άλι Λάραγεντ είχε φυλακιστεί και βασανιστεί υπό το καθεστώς του ανατραπέντος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι. Μετά την επανάσταση του 2011 έγινε υπουργός Εσωτερικών, θεωρείται άνθρωπος του διαλόγου και ανήκει στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματός του.

Το Ενάχντα έχει υποσχεθεί να οικοδομήσει τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό για να βγάλει τη χώρα από την πολιτική κρίση στην οποία έχει βυθιστεί.