Εξήντα τέσσερις μετανάστες διέσωσε η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Λιβύης. Ανάμεσά τους ήταν και παιδιά.
Για ακόμα μία φορά, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ, εγείρεται το ερώτημα πού θα αποβιβαστούν οι άνθρωποι αυτοί, με φόντο και άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις μεταναστών που διασώθηκαν και στη συνέχεια «παγιδεύτηκαν» για βδομάδες πάνω στα πλοία που τους διέσωσαν επειδή δεν τους δεχόταν κανένα λιμάνι.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι αντέδρασε με τον συνηθισμένο του τρόπο: «Πλοίο υπό γερμανική σημεία, γερμανική ΜΚΟ, Γερμανός εφοπλιστής, καπετάνιος από το Αμβούργο. Λοιπόν, ας πάει στο Αμβούργο» είπε.
????AGGIORNAMENTO
Nave battente bandiera tedesca????????, Ong tedesca, armatore tedesco e capitano di Amburgo.
È intervenuta in acque libiche e chiede un porto sicuro.
Bene, vada ad Amburgo.#portichiusi????????— Matteo Salvini (@matteosalvinimi) 3 April 2019
Η οργάνωση Watch the Med ανακοίνωσε ότι έλαβε έκκληση για βοήθεια χθες το πρωί από τους μετανάστες, που της έδωσαν τις συντεταγμένες της θέσης τους, ανοικτά της Ζουάρας. «Οι αρχές με τις οποίες προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε δεν απάντησαν» κατήγγειλε η οργάνωση, αναφερόμενη στη λιβυκή ακτοφυλακή, στην οποία ανήκει επίσημα η ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2018.
Αντ’ αυτών, η οργάνωση ειδοποίησε το «Alan Kurdi», το πλοίο της γερμανικής ΜΚΟ Sea-Eye, το οποίο περιπολεί στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα. Το όνομά του το πήρε τον Φεβρουάριο από τον μικρό Σύρο που είχε βρεθεί πνιγμένος σε παραλία στην Τουρκία και η εικόνα του είχε σοκάρει όλο τον κόσμο.
«Είναι όλοι σώοι και ασφαλείς στο πλοίο μας» ανακοίνωσε η Sea-Eye νωρίς χθες το απόγευμα.
Από την περασμένη εβδομάδα η Watch the Med ανακοίνωσε ότι έλαβε κλήσεις για βοήθεια από άλλα δύο πλεούμενα που απέπλευσαν από τη Λιβύη: ένα που αναχώρησε την 23η Μαρτίου με 41 επιβαίνοντες και άλλο ένα τη Δευτέρα με περίπου 50 επιβαίνοντες. Το ιταλικό λιμενικό σώμα ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ενημερώθηκε για το δεύτερο πλεούμενο και διαβίβασε την πληροφορία στο λιβυκό λιμενικό. Όμως σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, που είναι γενικά παρών στην αποβίβαση μεταναστών που διασώζονται από το λιβυκό λιμενικό, δεν υπάρχει ακόμα «κανένα νέο» για τα δύο πλεούμενα.
Και στις δύο περιπτώσεις, το «Alan Kurdi» έπλευσε στην περιοχή κι έκανε έρευνες – μάταια – για πολλές ημέρες.
«Δυστυχώς, αυτό επιβεβαιώνει ότι οι δυνατότητες όσον αφορά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο έχουν μειωθεί και θα έπρεπε να ενισχυθούν», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για τη Μεσόγειο Φλάβιο ντι Τζάκομο.
(φωτογραφία αρχείου)