Τα αιτήματα της Ιρλανδίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, Ισπανίας, Γερμανίας και Δανίας, για την εκταμίευση των αιτούμενων κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, προκειμένου να ενισχυθούν 8.000 νέοι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου αφορά απολυμένους, σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, με την Peugeot να έχει πρόσφατα απολύσει περισσότερους από 2.000 εργαζομένους στη Γαλλία, λόγω πτώσης των πωλήσεων, τα ναυπηγεία, την οικοδομή και την φαρμακοβιομηχανία.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση παρέχει στήριξη σε εργαζόμενους που απολύθηκαν, λόγω της παγκοσμιοποίησης ή της κρίσης. Η στήριξη αυτή δεν έχει τη μορφή επιδόματος ούτε απευθύνεται σε επιχειρήσεις. Αποτελεί ενίσχυση για τον απολυμένο για την αναζήτηση εργασίας, την επανεκπαίδευση ή και την έναρξη επιχείρησης από ανέργους.
Το ετήσιο πλαφόν των δαπανών του είναι σχετικά χαμηλό, καθώς δεν ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ και η εκταμίευσή τους, υπό τη μορφή συγχρηματοδότησης εθνικών δράσεων, προϋποθέτει την κατάθεση λεπτομερούς επιχειρησιακού σχεδίου από το ενδιαφερόμενο κράτος-μέλος.
Μόνο το 2011 το ταμείο χρηματοδότησε τις προσπάθειες επαγγελματικής αποκατάστασης 21.000 ανέργων ενώ, από την έναρξη της λειτουργίας του το 2007, το ΕΤΠ έχει λάβει 101 αιτήσεις: 20 κράτη μέλη έχουν ζητήσει περίπου 440,5 εκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν περίπου 91.000 απολυμένους.