Το μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνει επαναδιαπραγμάτευση επί του προσχεδίου της συμφωνίας για το Brexit στέλνουν η Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αγωνίζεται να πείσει για τη συμφωνία αυτή και να καταφέρει να την περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο, την ώρα που γίνεται στόχος κριτικής σχεδόν από παντού: από πολιτικούς που τάσσονται υπέρ του Brexit, τους Βορειοϊρλανδούς και εκείνους που θέλουν η χώρα να διατηρήσει στενότερους δεσμούς με την ΕΕ.

«Δεν μπορεί να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία από αυτή που είναι στο τραπέζι» σχολίασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Michael Roth, ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier απέρριψε κάθε προοπτική επιστροφής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Πάνω από δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για το δύσκολο «διαζύγιό» τους και επεξεργάζονται το πλαίσιο των μελλοντικών σχέσεών τους, ειδικά των εμπορικών.

Παρότι η τύχη της συμφωνίας είναι ασαφής, σε ό,τι αφορά τη βρετανική πλευρά, η ΕΕ ετοιμάζεται ήδη για τη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης Κυριακής, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να είναι έτοιμοι να επικυρώσουν τα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, η ΕΕ ετοιμάζεται και για το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, εάν δεν επιτευχθεί η επικύρωση της συμφωνίας.

«Κάθε συμφωνία είναι καλύτερη από τη μη συμφωνία» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Jean Asselborn φτάνοντας στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών σήμερα, στις Βρυξέλλες, με θέμα το Brexit. «Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υλοποιηθεί».

Τη συμφωνία του εξέφρασε ο Βέλγος υπουργός Didier Reynders ενώ ο Ολλανδός Stef Blok ζήτησε «φιλόδοξο» όραμα για τους μελλοντικούς δεσμούς Βρετανίας – ΕΕ στην πολιτική δήλωση που επεξεργάζονται οι «27».

«Ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να ξανανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Ales Chmelar.