Την προσπάθειά της να πείσει για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit, στο οποίο κατέληξε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επαναλάβει σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στην ομιλία της στον Σύνδεσμο Βρετανών Βιομηχάνων.
Σύμφωνα με το BBC, η Μέι αναμένεται να πει πως το προσχέδιο έχει πλήρως συμφωνηθεί και πως μεταξύ άλλων θα εξασφαλίσει ένα δίκαιο μεταναστευτικό σύστημα.
Η ομιλία της Μέι αναμένεται ενώ ορισμένοι Τόρις εξακολουθούν να πιέζουν για να γίνουν αλλαγές στη συμφωνία.
Υπουργοί των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η συμφωνία. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεξεργάζονται την πολιτική δήλωση που θα καθορίζει τη μελλοντική σχέση τους με το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωση που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.
Έχει υπάρξει ευρεία κριτική για τη συμφωνία των 585 σελίδων, η οποία αναμένεται να υπογραφεί την Κυριακή.
Είναι χαρακτηριστική η χιονοστιβάδα παραιτήσεων από την κυβέρνηση Μέι, την επομένη της επίτευξης της συμφωνίας, ενώ συνεχίζονται οι εικασίες και τα σενάρια αναφορικά με το εάν Βετανίδα πρωθυπουργός θα κληθεί να αντιμετωπίσει και διαδικασία πρότασης μομφής εναντίον της.
Η Μέι, από κοινού με τον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, θα απευθυνθεί στους βιομήχανους, στο ετήσιο συνέδριό τους. Θα τους πει πως η συμφωνία της θα στηρίξει ένα πιο δίκαιο μεταναστευτικό σύστημα, το οποίο θα βοηθήσει τους νέους του Ηνωμένου Βασιλείου να βρίσκουν δουλειά.
«Δεν θα μπορούν πια Ευρωπαίοι, ανεξάρτητα των δεξιοτήτων και της εμπειρίας τους, να μπαίνουν μπροστά από τους μηχανικούς από το Σίδνεϊ ή τους προγραμματιστές από το Δελχί» αναμένεται να πει. «Αντί για ένα σύστημα που θα βασίζεται στο από πού είναι κάποιος, θα έχουμε ένα σύστημα που θα βασίζεται στα ταλέντα και τις ικανότητές του».
Αναμένεται επίσης να πει πως δεν προτίθεται να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τις Βρυξέλλες για τη συμφωνία, τονίζοντας πως τα βασικά στοιχεία της έχουν ήδη συμφωνηθεί.
Πριν την υπογραφή της συμφωνίας, θα προσθέσει, θα διαμορφωθεί και το πλαίσιο των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών.
Το πι δύσκολο σημείο της συμφωνίας- αν και όχι το μοναδικό- είναι το θέμα του ιρλανδικού συνόρου. Βρετανία και ΕΕ θέλουν να αποφύγουν την επαναφορά σκληρού συνόρου μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας κι έχουν συμφωνήσει στο λεγόμενο «backstop», ένα «σχέδιο Β» σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μακροπρόθεσμη συμφωνία για το εμπόριο.
Αυτό σημαίνει πως η Βόρεια Ιρλανδία θα μείνει περισσότερο ευθυγραμμισμένη με κάποιους κανονισμούς της ΕΕ, κάτι που οι επικριτές της συμφωνίας θεωρούν απαράδεκτο, Προβλέπεται επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο να μην μπορεί αν υπαναχωρήσει από αυτό το «σχέδιο Β» παρά μόνο με τη συναίνεση της ΕΕ.