Οι ΗΠΑ θα έχουν στη διάθεσή τους λίγο περισσότερο από έναν χρόνο για να δράσουν ώστε να σταματήσουν το Ιράν, αν αυτό αποφασίσει να προχωρήσει στην κατασκευή πυρηνικού όπλου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα. Την ίδια ώρα διπλωμάτες στη Βιένη δήλωσαν ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις αναμένεται να εκφράσουν σοβαρή ανησυχία για το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου της Τεχεράνης.

«Τώρα πρόκειται για περίπου ένα έτος. Λίγο περισσότερο από ένα έτος. Και επομένως (…) πιστεύουμε ότι θα έχουμε την δυνατότητα μόλις μάθουμε ότι πήραν αυτήν την απόφαση, να αναλάβουμε την απαραίτητη δράση για να σταματήσουμε» το Ιράν, δήλωσε ο Πανέτα στην εκπομπή «This Morning» του δικτύου CBS.

Οι ΗΠΑ έχουν «αρκετά καλή πληροφόρηση» όσον αφορά το Ιράν. «Γνωρίζουμε εν γένει τί σχεδιάζουν. Και επομένως τους παρακολουθούμε στενά», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν το Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα. «Έχουμε τοποθετήσει τις δυνάμεις έτσι ώστε να μπορούμε όχι μόνον να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αλλά να κάνουμε αυτό που πρέπει για να προσπαθήσουμε να τους σταματήσουμε να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα διπλωμάτες δήλωναν ότι οι έξι μεγάλες δυνάμεις αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρή ανησυχία» για το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου και να ζητήσουν από την Τεχεράνη να επιτρέψει την πρόσβαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις εγκαταστάσεις τις οποίες θέλει να επισκεφθούν οι παρατηρητές της στο πλαίσιο της έρευνάς τους.

Οι έξι δυνάμεις –ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία– συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο κειμένου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ στη Βιένη.

Ένας διπλωμάτης δήλωσε ότι το κείμενο αυτό αναμένεται να προωθηθεί ως η προτεινόμενη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ, η οποία θα ψηφιστεί αργότερα αυτήν την εβδομάδα.