Να τεθεί σε τροχιά η διαδικασία της Γενεύης για πολιτική λύση στη Συρία ζητά ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Γιαν Άσελμπορν, ενώ δηλώνει ότι δεν τον προβληματίζει η διαφοροποίηση Βρετανίας και Γαλλίας μέσα στην ΕΕ, σημειώνει η Deutsche Welle.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνέρχονται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν τις εξελίξεις γύρω από τα στρατιωτικά πλήγματα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. Δύο από τα μέλη της διαφοροποιήθηκαν από την αναγκαιότητα χάραξης κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής και συντάχθηκαν στο πλευρό του Αμερικανού Προέδρου. Η αυτόνομη δράση της Βρετανίας και της Γαλλίας δεν αναμένεται ωστόσο ότι θα προβληματίσει στην αυριανή συνάντηση των 27, τουλάχιστον σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Γιαν Άσελμπορν, στο Γερμανικό Ραδιόφωνο Deutschlandfunk.
«Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Γαλλία και η Βρετανία είναι οι μόνες χώρες από την ΕΕ που έχουν την στρατιωτική ικανότητα να συμμετάσχουν σε ένα στρατιωτικό πλήγμα, ήταν δική τους απόφαση να συμμετάσχουν, όχι όπως πέρυσι, τον Απρίλιο του 2017, που οι Αμερικανοί έδρασαν μόνοι τους» υπενθυμίζει. «Νομίζω όμως ότι αυτό δεν θα μας εμποδίσει να πάρουμε κοινή θέση και να ενισχυθούμε διπλωματικά. Ξέρετε ότι στις 25 Απριλίου η ΕΕ οργανώνει στις Βρυξέλλες διάσκεψη για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία αλλά και για να τονώσει την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η Γαλλία και η Βρετανία. Ξέρουν και οι δύο αυτές χώρες, ότι με όπλα δεν μπορεί να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου εκφράζει την κατανόησή του για το στρατιωτικό πλήγμα, εφόσον, όπως σημειώνει, δεν υπάρξει συνέχεια και με μόνο στόχο να καταστραφούν χωρίς θύματα τα κέντρα παρασκευής χημικών ουσιών στη Συρία. Αλλά υπάρχει και το διεθνές δίκαιο. Και το διεθνές δίκαιο υπαγορεύει ρητώς, όπως υπενθυμίζει, ότι για στρατιωτικά πλήγματα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, ακόμη κι αν είναι περιορισμένα.
«Να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία της Γενεύης»
«Με στρατιωτικές εισβολές μπαίνει ο συριακός λαός σε μια δοκιμασία που είναι απαράδεκτη». Την υπενθύμιση έκανε ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, το βράδυ της Παρασκευής προς το Σαββάτο, λίγες ώρες πριν τους βομβαρδισμούς. «Το δεύτερο είναι ότι στρατιωτικό πλήγμα μπορεί να αποτελεί μεν μήνυμα σε ό,τι αφορά τη χρήση χημικών όπλων, αλλά δεν δίνει ώθηση για μια λύση, με την οποία να μπορεί να τερματιστεί ένας πόλεμος που διαρκεί 7 χρόνια με 350.000 νεκρούς και με εκατομμύρια πρόσφυγες», τονίζει ο Άσελμπορν.
«Νομίζω ότι αυτά που θα πρέπει να γίνουν τώρα είναι τα εξής δύο: να συνεργαστούν τα ΗΕ με την Οργάνωση για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων και με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ να εντοπίσουν τους υπεύθυνους. Και στη συνέχεια, να τεθεί σε κίνηση η διαδικασία ειρήνευσης της Γενεύης, να βρεθεί πολιτική λύση για να τελειώσει ο πόλεμος και να ανοικοδομηθεί η Συρία. Δεν νομίζω ότι η Ρωσία θα έχανε την επιρροή της στη χώρα. Ελπίζω να γίνει κατανοητό, ότι με στρατιωτικές εισβολές μπαίνει ο συριακός λαός σε μια δοκιμασία που είναι απαράδεκτη».