Άνετη εκλογή, αλλά στην 4η κατά σειρά ψηφοφορία της Βουλής αναμένεται να πετύχει ο Κώστας Τασούλας, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο Κώστας Τασούλας, εκτός από το σύνολο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να πάρει την ψήφο και των δύο «γαλάζιων» διεγραμμένων, του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του πρώην υπουργού Μάριου Σαλμά.
Όπως έδειξε η τοποθέτηση του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα, τον Κώστα Τασούλα αναμένεται να στηρίξει και η δική του Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά και οι περισσότεροι αποχωρήσαντες από αυτήν, που έκαναν το ίδιο και στην περίπτωση του προϋπολογισμού.
Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί 156 βουλευτές που θα ψηφίσουν την υποψηφιότητα Τασούλα. Μαζί με τους 2 ανεξάρτητους, αλλά προερχόμενους από τη Ν.Δ., φτάνουμε τους 158, ενώ με την ψήφο και κάποιων εκ των Σπαρτιατών και των ανεξαρτήτων προερχόμενων από εκείνους, πιθανότατα, θα φτάσουμε κάπου κοντά στους 165 με 168.
Στις πρώτες δύο ψηφοφορίες ο Κώστας Τασούλας χρειάζεται 200 ψήφους για να εκλεγεί. Στην τρίτη 180 και στην τέταρτη 151.
Ποιοι και γιατί δεν ψηφίζουν
«Στενά κομματική επιλογή» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα Κώστα Τασούλα εκ μέρους του πρωθυπουργού, ενώ μέσω του εκπροσώπου του δεσμεύτηκε να καταθέσει τη δική του πρόταση για όνομα μέχρι την Παρασκευή.
Τρία είναι τα ονόματα που ακούγονται. Πρόκειται για αυτά του Σταύρου Μπένου, του Νίκου Αλιβιζάτου και πιθανότερο εκείνο του πρώην υπουργού του Τάσου Γιαννίτση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προλάβει να ανακοινώσει τη δική του πρόταση για τη Λούκα Κατσέλη, την οποία ενδέχεται να στηρίξει και η Νέα Αριστερά. Αν αυτό συμβεί, τότε το πιθανότερο είναι η υποψήφια του τρίτου κόμματος στη Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, να περάσει εκείνον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η Ελληνική Λύση δεν πρόκειται να ψηφίσει τον Κωνσταντίνο Τασούλα, όπως και η ΝΙΚΗ. Η Πλεύση Ελευθερίας, μέσω της Ζωής Κωνσταντοπούλου, έχει προτείνει τον Νίκο Κωνσταντόπουλου. Τέλος, το ΚΚΕ, ανεξαρτήτως προσώπου, έχει ως πάγια θέση τη μη ψήφιση υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας.