Η απόλυση του υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει ότι οι ΗΠΑ είναι «αποφασισμένες να εγκαταλείψουν τη συμφωνία» για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, δήλωσε σήμερα ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι αλλαγές στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν γι’ αυτόν τον σκοπό ή τουλάχιστον αυτός είναι ένας από τους λόγους», είπε ο Αμπάς Αραγτσί, σύμφωνα με το πρακτορείο Isna, αναφερόμενος στην απόφαση του Τραμπ να αντικαταστήσει τον Τίλερσον με τον Μάικ Πομπέο, τον μέχρι χθες επικεφαλής της CIA και υπέρμαχο της «σκληρής γραμμής» απέναντι στην Τεχεράνη.
Ο Τραμπ απέλυσε τον Τίλερσον μέσω του Twitter χθες Τρίτη, σχολιάζοντας ότι ένα από τα θέματα για τα οποία διαφωνούσαν ήταν και εκείνο του Ιράν. «Αν δείτε τη συμφωνία για τα ιρανικά πυρηνικά, εγώ πίστευα ότι είναι φρικτή, εκείνος πίστευε ότι ήταν εντάξει», ανέφερε.
Ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί να αποχωρήσει η χώρα του τον Μάιο από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενώ ο Τίλερσον είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της σε αυτήν. Τον Ιανουάριο διατύπωσε και ένα «τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους προκειμένου να συμφωνήσουν ώστε «να καλυφθούν τα τρομερά κενά» που υπάρχουν στο κείμενο της συμφωνίας. Η Τεχεράνη επαναλαμβάνει συνεχώς ότι δεν τίθεται θέμα να αλλαχθεί ούτε ένα κόμμα από τη συμφωνία αυτή. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επιβεβαίωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν τη συμφωνία, θα την εγκαταλείψουμε κι εμείς. Έχουμε πει στους Ευρωπαίους ότι, αν δεν μπορούν να κρατήσουν τις ΗΠΑ στη συμφωνία, το Ιράν θα την εγκαταλείψει επίσης», προειδοποίησε ο Αραγτσί.
Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει το τελευταίο διάστημα άλλοι υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Ροχανί ο οποίος επαναλαμβάνει ότι η χώρα του θα συνεχίσει να τηρεί τη συμφωνία, ακόμη και αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ, εφόσον αποδειχθεί επωφελής για το Ιράν.