Βαρύ φόρο αίματος πληρώνει το κίνημα των αντικαθεστωτικών στη Συρία, όπου οι διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι «η ιατρική χρησιμοποιείται ως όπλο καταστολής».
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» επισημαίνουν ότι ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα με την ώρα και ένας βασικός λόγος είναι ότι το καθεστώς παρεμποδίζει το έργο των ανθρωπιστικών οργανώσεων. Οι γιατροί δεν μπορούν να εργαστούν στο εσωτερικό της χώρας, με συνέπεια να μένουν αβοήθητοι, τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Μέσω των ανθρώπων που συμμετέχουν στην αποστολή των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», έχουμε στη διάθεσή μας συγκλονιστικές μαρτυρίες Σύρων, που τραυματίστηκαν από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων.
Ένας άνδρας, 23 ετών, που τραυματίστηκε το Νοέμβριο περιγράφει: «Ήμουν στο δρόμο και συνήθως όταν γίνεται επιδρομή πυροβολούν τυχαία και αδιακρίτως, ηλικιωμένους, γυναίκες, παιδιά. Ο καθένας που κινούνταν αποτελούσε στόχο. Τραυματίστηκα στο χέρι. Δεν μεταφέρθηκα σε νοσοκομείο επειδή όλα τα νοσοκομεία ήταν περικυκλωμένα από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας. Τώρα στα νοσοκομεία οι άνθρωποι της ασφάλειας είναι περισσότεροι από τα μέλη του ιατρικού προσωπικού, που συχνά συλλαμβάνονται και δολοφονούνται μέσα στο νοσοκομείο».
Οι τραυματίες πηγαίνουν δύσκολα σε δημόσια νοσοκομεία καθώς φοβούνται μήπως συλληφθούν. Αν το αποφασίσουν χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα. Οι γιατροί αναγκάζονται συχνά να κάνουν ψευδείς διαγνώσεις για να βοηθήσουν τους τραυματίες να ξεφύγουν από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Ένας άνδρας 29 ετών, που τραυματίστηκε επίσης το Νοέμβριο αναφέρει στη μαρτυρία του στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: «Ήμουν υπό κράτηση και αυτό που είδαμε είναι ότι κάποιοι από αυτούς που βρίσκονταν στη φυλακή έμεναν με τα τραύματα τους να σαπίζουν. Τραυματίστηκα στις 31 Νοεμβρίου όταν βρισκόμουν σε δημοσιογραφική αποστολή. Την ημέρα εκείνη έγινε επίθεση από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας. Ήταν μία τρομακτική επίθεση. Οι τραυματίες από την επίθεση δεν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Κάποιοι πέθαναν δίπλα μου και άλλοι ουρούσαν αίμα εξαιτίας της εσωτερικής αιμορραγίας που είχαν υποστεί. Οποιοδήποτε ασθενοφόρο γινόταν στόχος και το πυροβολούσαν».
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» καταγγέλλουν ότι λόγω της στάσης των αρχών ασφαλείας, οι Σύροι έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδιες κλινικές σε διαμερίσματα και σε αγροτικές τοποθεσίες, όπου όχι απλώς παρέχονται οι πρώτες βοήθειες, αλλά γίνονται ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις.
Ένας γιατρός που εργαζόταν σε νοσοκομείο περιγράφει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμένος να εργαστεί: «Στην αρχή οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν επιδρομές σε διάφορες περιοχές όπου υπήρχαν νοσοκομεία και γι’ αυτό δεν μπορούσαμε να περιθάλψουμε όσους περισσότερους τραυματίες μπορούσαμε. Συλλαμβάνονταν συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Με συμβούλεψαν να εγκαταλείψω τη χώρα. Σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο υπάρχει μια ομάδα αστυνομικών με αποτέλεσμα να καταγράφεται κάθε ασθενής που εισάγεται για χειρουργική επέμβαση. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Ήταν αδύνατον να δουλέψω».
Εδώ και μήνες η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ζητούν άδεια από τις συριακές αρχές για να εισέλθουν στη χώρα και να προσφέρουν πολύτιμη ιατρική φροντίδα στους τραυματίες. Η οργάνωση περιθάλπει ασθενείς έξω από τη Συρία και υποστηρίζει τους γιατρούς που εργάζονται μέσα στη χώρα παρέχοντας φάρμακα και ιατρικές προμήθειες.