Συμφωνία για τη δωρεάν κατασκευή 1.250 ιδιωτικών κατοικιών στη Λωρίδα της Γάζας υπέγραψε σήμερα στο Αμάν το ίδρυμα διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας «Μοαμάρ Καντάφι». Οι κατοικίες είχαν καταστραφεί στα τέλη του 2008, όταν ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην περιοχή, στο πλαίσιο της πολύνεκρης στρατιωτικής επιχείρησης «συμπαγές μολύβι». Όπως διέρρευσε, το «ίδρυμα Καντάφι» κάνει δωρεά γι’ αυτόν τον σκοπό το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η συμφωνία αυτή υπογράφηκε μεταξύ της Λιβύης και της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Μέση Ανατολή, την UNRWA, εκπροσωπούμενη από το γενικό της επίτροπο, Πήτερ Φορντ.

Ο κ. Φορντ τόνισε ότι 12 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, μετά από το «συμπαγές μολύβι» ακόμα σήμερα αναμένουν να αποκτήσουν μία κατοικία. Τόνισε επίσης ότι «η γενναιόδωρη λιβυκή δωρεά θα βελτιώσει την καθημερινότητα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας». Τέλος παρότρυνε την ισραηλινή κυβέρνηση, να μην κωλυσιεργεί, αλλά να επιτρέψει η δωρεά να μετατραπεί πολύ σύντομα σε έργο. «Εκφράζουμε βαθιές ειλικρινείς ευχαριστίες στους Λίβυους για τη δωρεά, ελπίζοντας ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει να φθάσουν στη Γάζα όλα τα κατάλληλα υλικά», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.